Connect with us

Парламент

Предложението на ГЕРБ и ДПС е на път да стане реалност! Приеха го и в комисия

Published

on

Проектът на ГЕРБ и ДПС, налагащ забрани за рекламата на хазарта в електронни медии и ограничаващ хазартните оператори до населени места с над 5 хил. души, получи на първо четене подкрепата на всички присъстващи депутати от парламентарната комисия по култура, предаде Епицентър бг.

Представителите на ГЕРБ, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и „Възраждане“ в комисията не приеха аргумента на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори, че така се ограничават съществено средствата за издръжка на медиите и заявиха, че такава зависимост от парите от хазарт няма как да доведе до независимост на медиите.

И трите формации направиха заявки за промени между първо и второ четене, без да конкретизират какви точно ще са те.

Измененията касаят регулирането на хазартната дейност, рекламата на хазарт, както и разпределението на средствата, които правят хазартните оператори във връзка със социалната им отговорност. Предлага се разпределението на тази вноска да бъде 50 на сто за здравното министерство, като средствата да бъдат използвани за лечение на зависимости от хазарт.

В началото на април парламентът отхвърли сходно предложение, внесено от “Възраждане”. Срещу него тогава гласуваха именно ГЕРБ-СДС, ДПС, както и депутати от ПП-ДБ. Едно от предложенията на депутатите от формацията на Костадин Костадинов предвиждаше пълна забрана на пряката и непряката реклама на хазарта, с изключение на обособени части от сградите, където са разположени игралните зали. Целеше се и увеличаване на вноската за социално отговорно поведение от 8 млн. лв. на повече от 200 млн. лева.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени