Connect with us

Fake Harvard

Викат на разпит в прокуратурата Бойко Рашков и Асен Василев за аферата в митниците

Published

on

Бившият финансов министър Асен Василев и бившият вътрешен министър Бойко Рашков ще бъдат разпитани в прокуратурата по аферата в митниците.

Това съобщи заместник-градският прокурор и говорител на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова.

Тя заяви, че не е имало сделка между бившия вече главен секретар на МВР Живко Коцев и държавното обвинение срещу свидетелските му показания по случая. Петрова напомни, че Коцев сам е поискал да свидетелства, след като получил данни за акцията в Агенция „Митници“.

Според заместник-градския прокурор не е ясно как се изтекли снимките от досъдебното производство по случая.

„Живко Коцев сам е поискал да даде информация по този повод, след като е получил данни за това, че ще се провежда реализация. Инициативата е била негова. Не знам мотивите му за това решение.

В последствие беше разпитан и беше припознат като свидетелят, който е заявил, че поради лоялните си отношения с Бойко Рашков е осъществявал комуникация с другите обвиняеми, знаейки за тяхната дейност“, каза Петрова пред БНР.

„Към момента, в който Живко Коцев е бил разпитан като свидетел в първите дни на разследването, достатъчно доказателство спрямо него не е имало. В хода на разследването се появиха други доказателства от други доказателствени източници и му беше повдигнато обвинение.

Разпитани са над 50 свидетели, извършени са над 30 изземвания и претърсвания на територията на страната, предстоят още разпити.

Г-н Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат призовани за разпит, такава е тезата на наблюдаващите прокурори.

Имената им се споменават от доста свидетели. Справедливостта, обективността и пълнотата на едно разследване изисква да бъде чута и тяхната версия“, каза тя.

„Говорим за реална борба с корупцията в момента. С колегите работим изключително интензивно.

Върху прокуратурата предварително се наслагват конкретни очаквания за определени дела. Да завършат конкретни дела по определен начин. Ако ви прави впечатление това са най-вече дела, които са политически интересни или удобни“, коментира още тя.

По думите й всеки може да стане защитен свидетел, защото защитата на свидетеля предполага наличието на някаква опасност.

„Преценката дали това анонимността е най-коректната мярка зависи от свидетелствата, които свидетелят желае да депозира“, уточни тя.

Относно изтеклите снимки в медиите на Живко Коцев, сочените за контрабандисти баща и син Стефан и Марин Димитрови и бившият шеф на Агенция „Митници“ Петя Банкова, говорителят на Софийска градска прокуратура заяви:

„Трудно ми е да коментирам дали това са снимки от досъдебното производство, тъй като на мен лично не са ми известни. От прокуратурата не е изтекла информация.

До снимките – предполагам, че това са снимките, които са в делото, тъй като изображенията в тях бяха коментирани в публично съдебно заседание и от страните по делото“.

Петрова заяви, че предстои лицево-идентификационна експертиза на бившия министър на туризма Николина Ангелкова, тъй като тя не се е разпознала на снимката с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев.

„Дали по-късно ще си припомни нещо – не мога да знам“, допълни Петрова.

„Доста често по наши разследвания излизат материали и то преди да са достигнали за нас и да знаем за тяхното съществуване. Тежи неща пречат на нашата работа. Не знам как са изтекли тези материали.

Приятелката на обвиняемия Стефан Димитров го описа пред медиите като един открит човек, който обича да афишира познанствата си. Стана ясно, че е имало разговор между него и г-жа Петя Банкова, в който го е предупредила да бъде по-обран и да не дава толкова широка изява на тяхното познанство.“

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени