Connect with us

Импийчмънт

Президентът Радев посрещна важен гост на „Дондуков“ 2 (СНИМКА)

Published

on

България подкрепя последователно усилията на Република Косово за задълбочаване на интеграцията на страната в европейските структури и международната общност. Това ще допринесе за гарантиране на стабилността и сигурността не само на Западните Балкани, но и в Европа, заяви президентът Румен Радев на среща с министър-председателя на Косово Албин Курти, съобщиха от президентския прессекретариат.

По време на разговора Румен Радев и Албин Курти приветстваха засилването на политическия диалог между България и Косово, включително и на най-високо равнище. Двамата обсъдиха възможностите за задълбочаване двустранното сътрудничество с фокус върху насърчаване на връзките между бизнеса от двете държави. Румен Радев изрази удовлетворение, че след визитата у нас на президента на Косово Вьоса Османи-Садриу през 2022 г. и неговото посещение в Прищина през 2023 г. е постигнат напредък по двустранни споразумения в различни сектори от взаимен интерес.

Българският президент приветства ангажимента на косовските власти да бъде предоставен статут на българската общност в Косово. Изключително важно е законово да бъдат закрепени механизми, които да позволят на гражданите в Косово с българско самосъзнание да съхраняват и изразяват своята идентичност, както и да упражняват свободно гражданските си права, заяви президентът Румен Радев.

Европейската интеграция на Косово и провеждането на реформите за укрепване на демократични и модерни институции са важни не само за гражданите на Косово, но те ще дадат и силен положителен сигнал за Западните Балкани, посочи Румен Радев. По думите на президента, в контекста на ускоряването на процеса на разширяване на ЕС, Косово не бива да остава на заден план и трябва да бъде мотивиран отчетения от страната напредък.

Премиерът Курти благодари за последователната позиция на България за европейската перспектива на страната, в това число и подкрепата за членство в Съвета на Европа.

Най-четени