Connect with us

Нюзрум

Социолог след горещото проучване: И 20 лева не бих заложил за бъдещо правителство

Published

on

Проучването на „Тренд“ е направено след разпадането на ротацията, след встъпването в длъжност на служебния кабинет и след избухването на скандалите около Агенция „Митници“. Това обясни пред Нова телевизия социологът Димитър Ганев по повод новото изследване на политическите нагласи, направено от „Тренд“.

Той посочи, че в сравнение с март няма кой знае какви промени, с изключение на това, че има ерозия в подкрепата към „Продължаваме промяната“-„Демократична България“ (ПП-ДБ). Благодарение на това расте разликата с първата сила – ГЕРБ, което е малко над 9%.

„Първият се отделя на трудно преодолима дистанция и след това влизаме в една група от три формации – ПП-ДБ, ДПС и „Възраждане“, които са на разлика, която е доста малка и за подреждане е трудно да се говори отсега“, каза Ганев и изтъкна, че предизборната кампания ще има значение.

Петото и шестото място изглеждат сигурни – за БСП и „Има такъв народ“. Проучването е направено преди заявките на Ваня Григорова и Мая Манолова.

По всичко изглежда, че коалиция между две партии, които и да са те, би била много трудна.

„Вариант без ГЕРБ означава ПП-ДБ да влезе в сътрудничество с ДПС и „Възраждане“. Аз лично изключвам подобен вариант за коалиция“, заяви той.

„Не очаквайте в рамките на тази кампания революционни промени. В последните два избора активността е най-ниска от началото на промените. Няма да има по-висока избирателна активност на 9 юни“, изтъкна той.

По отношение на Ваня Григорова той посочи, че тя влиза в полето на левицата, но вероятно нейната цел е привличане на периферен вот от други партии.

„При ПП-ДБ няма алтернативно партньорство, извън това с ГЕРБ. Трудно ми е да си представя ПП-ДБ, ДПС и „Възраждане“. Това го изключвам като вариант“, каза социологът.

„Не мога да съдя кой би бил единственият възможен вариант. Не бих заложил и 20 лв.“, заяви той.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени