Connect with us

Парламент

Бесен скандал в парламента! ДПС погна Рашков: Бъкел не разбираш от наказателен процес, видяхме снимките

Published

on

Със скандал започна изслушването на бившия вътрешен министър Бойко Рашков във временната парламентарна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници“ и евентуалната роля на Асен Василев в тях.

Председателят на комисията Тошко Йорданов помоли бившия главен секретар на МВР Петър Тодоров, който говори преди Рашков, да остане в залата.

Това даде шанс на Рашков да атакува Тодоров с въпроси, въпреки че беше помолен от председателя на комисията да оформи изказването си като изложение, защото директното задаване на въпроси нарушава установената практика.

Въпреки това Рашков си зададе въпросите към Тодоров.

Депутатът от ПП-ДБ продължи с атаката си: „Каза се и е отговорено, че са прихванати СРС, в които е прихванат разговор между министъра Асен Василев и някой друг. Смятате ли, г-н председател, че това е законосъобразно, което се прави тук пред журналистите, предвид разпоредбата на чл. 32 от Закона за СРС, които забраняват разгласяването на данни, сърбани чрез СРС?“

„Изобщо няма да мълча, когато виждам, че се извършват закононарушения и то в Народното събрание. Вие сте в някаква грешка, че аз ще мълча, когато вие тук като председателстващ ще вършите нарушение на закона. И никой гражданин не трябва да си мълчи!“, повиши тон Рашков.

„И не ме поучавайте в тази област. Аз съм хабилитиран в тази област“, продължи агресивно той.

„Радвам се“, отвърна Йорданов спокойно.

Пререканието накара Йордан Цонев от ДПС да се възмути: „Може ли да въведете ред и хабилитираното лице, което стои срещу нас, което десетки пъти ни е казвало, че е хабилитирано, а мен ме е срам, че ми е колега, защото и снимки и всичко, които видяхме, няма нужда от обяснение и от въпроси, да се държи прилично и да не ни учи?“

„Защото неколкократно в няколко легислатури на Народното събрание се е опитвал да ме учи. Не знам на какво. Обаче това, което знае, не искам да ме учи на него. Въведете ред! Защото всеки следващ път аз ще се обаждам по друг начин“, закани се Цонев.

„На нетърговия с гласове по време на изборите, на това ще ви уча“, сопна се Рашков. „Там получихте множество осъдителни присъди за вашите действия. И следващата, която ще получите, е за това, което казвате в момента“, заяви Цонев.

„Бъкел не разбира от наказателен процес, говори за СРС-та, а ДАНС и Тодоров говорят за ВДС, които са явни материали, те са минали през етапа на СРС“, заяви Хамид Хамид и призова Рашков да е малко по-скромен, защото цяла България го видя как купонясва с бандидите в държавата.  

Според бившия вътрешен министър, временната комисия не може да изпълни задачата, за която е поставена.

Той обясни за пореден път, че се е срещал с Мартин и Стефан Димитрови, тъй като те му подавали сигнали за изнудване и за купуване на гласове в района на Хасково. 

Той посочи, че поводът за първото посещение на Стефан Димитров при него е във връзка с едно дело, което е било „смачкано“ от прокуратурата, в което се уличавал бившият министър на земеделието храните Мирослав Найденов. Ставало дума за свидетел, върху който бил оказван натиск от Бойко Борисов и той оттеглил показанията си.

По късно обаче Димитрови станали партньори на Рашков и да бори купения вот в Хасково. Затова и той назначил за шеф на хасковската полиция Кирчев, а Димитрови били много ценни, защото били запознати с обстановката по време на изборите в Хасково.  

„Тези хора идваха при мен, за да ми носят информация за купуване на гласове“, заяви Рашков.

 По повод датата 28 септември 2023 година, Бойко Рашков е имал рожден ден тогава и е празнувал в министерството на вътрешните работи с над 100 човека и тогава Димитрови били също там.  

След това Рашков обяви, че няма какво повече да каже и че следва да напусне, понеже тази комисия действала преднамерено, като обвини за това Станислав Балабанов от ИТН, който води предишното й заседание. И демонстративно напусна залата.

А опитът на Тошко Йорданов и Станислав Балабанов да получат отговор на въпроса си дали празнува рождените си дни в министерството удари на камък.  

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени