Connect with us

Парламент

ГЕРБ и ДПС предлагат нов вид пенсия

Published

on

Може да настъпи сериозна промяна с пенсиите, която засяга хиляди пенсионери у нас.

Да се изплаща нов вид пенсия, предлагат депутатите от ГЕРБ и ДПС с промени в два закона – Кодекса за социално осигуряване и Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, пише pariteni.bg.

Според промените добавката, която получават сега репресирани лица у нас, вече ще бъде пенсия за репресия, като се повишава размерът й.

Според кодекса право на такава пенсия ще имат репресирани, като тя се полага на човека от момента, в който той навърши възрастта за пенсиониране по общия ред, без обаче да има изискване за трудова дейност и осигурителен стаж. Преживелият съпруг пък ще получава пенсията за репресия на починалия, пише още в промените.

Според закона сега добавката, която получават репресираните, е процент от средната пенсия за стаж и възраст и зависи от това колко време човекът е бил в затвор, трудово-възпитателни общежития и лагери. За хора, които са били до 6 месеца, имат право на 30% от средната пенсия за стаж и възраст, като процентът расте  и стига до 50 на сто за тези, които са били над 120 месеца.

Сега се предлага най-ниската пенсия за репресия да бъде 45 на сто от средната пенсия за стаж и възраст за тези, лежали в лагери до 6 месеца, като процентът стига до 75 на сто.

Тези, които са били интернирани, изселвани и заселвани по административен ред или са били нелегални до 12 месеца, се предлага да получават 15, а не 10 на сто от средната пенсия за осигурителен стаж и възраст, от 12 до 36 месеца – 22%, а не 15 на сто от нея, а над 36 месеца – 30 на сто вместо 20 на сто.

Според вносителите промените засягат около 6000 българи, репресирани и преживели съпрузи, включително 1000 български граждани, репресирани при насилствената смяна на имената през 1984-1989 г. предлаганите промени ще натоварят държавния бюджет, тъй като размерът на разходите за пенсионно подпомагане на репресираните в резултат на тези промени ще се удвои, посочват депутатите, пише pariteni.bg. Затова и те предлагат промените да влязат в сила от следващата година ,за да се предвидят парите в бюджета.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени