Connect with us

Нюзрум

Извънредно! Хората на Главчев със спешни мерки заради заразата, върлуваща у нас

Published

on

Министерството на здравеопазването да позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето.

Това е решено на среща между премиера Димитър Главчев, министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева, заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Причината за новата мярка е, че към момента най-много са регистрираните случаи на коклюш сред деца на възраст до 1 година и усложненията при новородените са по-чести.

Министър Кондева посочи, че ситуацията се следи непрекъснато, а увеличението на заболяемостта не е изненада за експертите. Такива пикове се наблюдават обичайно през период между 3 и 5 години.

Това потвърди и доц. Кунчев, като каза, че ръст на случаите се наблюдава още от средата на миналата година в различни държави в Европа и по света. В България регистрираните до момента заболели са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.

От своя страна Емилия Лазарова коментира, че в МОН внимателно следят положението и ежедневно събират информация за броя карантинирани паралелки от Регионалните управления на образованието.

От МОН са готови да реагират при увеличение на заболеваемостта и при необходимост ще бъде въведено обучение от разстояние в електронна среда за отделни паралелки.

Премиерът Главчев бе уверен, че Държавните зрелостни изпити и Националното външно оценяване ще бъдат проведени нормално и няма да има деца, които да бъдат ощетени.

Министър-председателят заяви, че е доволен от предприетите мерки и смята, че институциите са подготвени. „Може да успокоим обществото, имаме готовност да се справим“, завърши Главчев.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени