Connect with us

Нюзрум

Дянков взриви ефира с признание за Кирил Петков и посочи кой ще спечели изборите със значителна преднина

Published

on

Познавам Кирил Петков още от времето, когато беше студент в Харвард. Преподавал съм на неговия клас. Редовно разговарям по телефона и се срещам с него, с Бойко Борисов, с Христо Иванов. В последните няколко седмици се срещам и с Делян Пеевски, който се оказва основен двигател на помощта за Украйна в парламента. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков пред bTV.

Доколкото разбирам те в момента помежду си не си говорят. Но съм убеден, че пак ще си говорят. Може би след изборите обаче, когато трябва да се правят тежки решения за държавата. Това, което става в политиците, разликата между ляво и дясно я няма. Поне политиците мислят така, аз като финансист не мисля така. Има други разделителни линии и в България е много ясно, например със съдебна реформа, посочи още той. 

По думите му служебният кабинет няма да управлява дълго.

„Тези избори по-скоро ще бъдат конкретни и определени. При предишните няколко избора гласуването беше толкова близо, че ГЕРБ не можеше да работи без ПП-ДБ. Сега очаквам ГЕРБ да спечели със значителна преднина“, допълни Дянков.

„Аз се занимавам и с финансови теми по Украйна извън България. Основната ми тема на срещите с десните политиците е влизането в Еврозоната и публичните финанси. Категорично няма да сме влезли в Еврозоната до 1 януари. Ние няма да покриваме критерия „инфлация“, дори и през есента“, добави той.

„Знаете, че България е основният производител за муниции, които се изнасят за Украйна. Г-н Пеевски конкретно е много активен там. Другото е енергетиката, където Делян Добрев е много активен. Реално те двамата движат прехвърлянето от руска към европейска технология в „Козлодуй“, каза той. 

„ПП имат странна ситуация, в която подкрепят незаслужено „Лукойл“. Отвън се забелязва тази активност. ПП се опитват да кажат: „Това са лошите хора, но ние работим с тях по принуда“. Ако ДПС работи активно и положително по тези теми, защо не? Някой трябва да го прави. Казва се сглобка и некоалиция, но това, което правят, е явно“, сподели още Дянков.  

Той твърди, че ПП-ДБ не могат сега да излязат от темата лесно, особено когато трябва да обясняват как са работили вече с ГЕРБ. 

Дянков коментира и темата за влизането на България в еврозоната и сухопътен Шенген. 

„Ние със сигурност до 1 януари няма да покриваме критерия „инфлация“. Дори през есента, което се говореше от предишното правителство на Денков. Те говореха, че лятото няма да го покрием, пък есента ще го, но това не е така. Когато Асен Василев стана финансов министър се развали това“, посочи той.  

„Като минат тези избори, трябва бързо да се създаде редовен кабинет и според мен ще се създаде, защото има допълнителен стимул. Следващото редовно правителство може да направи така, че да влезем в „Шенген и еврозоната.

По-нормалната дата за влизане в еврозоната е януари 2027 година. Ако влезе в средата на годината и когато и да е извън януари, всички бизнеси трябва да подават две данъчни декларации – една в лева и една в евро. Причината да не може да стане в средата на годината е, че се води двойно счетоводство“, обясни Дянков. 

„Говори се, че за Хърватия е направен компромис, но това не е така“, коментира още бившият финансов министър.  


Графика, показваща нивата на инфлацията у нас

Дянков каза, че е дал на студентите си да разработят план за влизането на България в еврозоната. По данните, които са получили, 1 януари 2025 година е възможен сценарий, но при положение, че светът не е изправен пред войни или пандемии. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени