Connect with us

Нюзрум

Министър на Радев проговори за договора, който взриви държавата: Не съм го подписал!

Published

on

Не съм подписвал договора с „Боташ“. Дори и да го подпиша, отсреща няма да го приемат, защото знаят, че договорът е валиден само с подписа на представляващия „Булгаргаз“. Подписвал съм неща от порядъка на отчети за срещата – кой е присъствал, какво се е говорило. Това не са обвързващи документи. Това обяви бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов в ефира на бТВ.

По думите му всички министри са видели и подкрепили договора, щом е минал на Министерски съвет. Ако някъде не е съгласувано нещо, то моментално се вижда.

„Слушам, че се губят половин милион евро на ден, после по милион на ден. Това са пълни лъжи. Договорът предвижда резервиране на капаците, за който се плаща, без да коментирам цифри, за определено количество за 13 години. Как ще загубим пари по този договор? Това значи нито един танкер да не се разтовари, да не препродадем капацитета на друг и 13 години нищо да не правим, за да изгубим тази сума. Този договор се използва и си заслужава. Държавата може да загуби от всеки договор, ако не се използва както трябва. Ако нямаме нужда, въпросът е защо нямаме такава нужда – когато се подписваше, беше сметнато, че имаме нужда“, уточни той.

Христов е категоричен, че няма и не трябва да има клауза руски газ да не минава: „Това значи да вменим на „Боташ“ да управлява „Булгаргаз“ и да решава каква газ да минава. С договора с „Боташ“ имаме право да използваме всички терминали в Турция, единствената ни отговорност е да докараме кораба в Турция. Така се дава пълна гъвкавост.“

„Ако се откажем, трябва да платим неустойка, без да коментирам точната сума“, подчерта още той.

„Този договор и договорът с Гърция ги подписахме паралелно. Едно от най-големите постижения е именно постигане на диверсификация на доставките на газ – имаме повече от един източник и сме ги взели и двете. В комисията 90% от казаното е пълна лъжа, другото е манипулация. Ако „Боташ“ не ни достави газа, те си носят неустойки. Договорът е балансиран, всички интереси са защитени. „Боташ“ не може да измести „Булгаргаз“, защото няма лиценз за търговия на газ у нас и нямат право да се месят в нашите сделки. Договорът може да е изгоден, ако го ползваме, ако продаваме на Европа“, категоричен е бившият енергиен министър.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени