Connect with us

Гербери

ГЕРБ-СДС със светкавичен отговор след твърдение на ПП-ДБ: Надяваме се да се научат как се отстояват интересите на страната

Published

on

От ГЕРБ определиха като лъжа твърдението на ПП-ДБ, че темата е присъствала по време на преговорите за ротацията. 

ПП-ДБ обявиха, че са внесли в деловодството на парламента проект на решение за създаване на временна комисия, която да изследва фактите и обстоятелствата около пътната карта за изграждане на „Турски поток“.

Това обяви в кулоарите на Народното събрание депутатът Венко Сабрутев, предаде Tribune.

Той подчерта, че темата с „Турски поток“ е била част от преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. „Те отказваха да включват тази тема в дневния ред на парламента. Днес, когато нямаме ангажимент да имаме мнозинство, може спокойно да извадим пред обществото, защото то трябва да знае защо България осигури стартиране на войната в Украйна, защо България даде на Русия тази възможност, българските граждани трябва да знаят защо бяха похарчени три милиарда лева за руска тръба, която ще превозва руски газ.

Трябва да се установят всички факти и обстоятелства около тръжните процедури и физическото изграждане на газопровода, защото там има много сериозни съмнения за нарушения“, обясни Сабрутев. Той подчерта, че само преди два дни Борисов е казал, че е изключително горд от този проект.

Според него за минимум 30-40 години трябва да се възвърне инвестицията , а „ние тогава вероятно природен газ няма да използваме“. „България обслужи геополитическия интерес на Путин и на Русия, защото, построявайки „Турски поток“, ние дадохме повод на Путин да започне войната в Украйна“, обясни Мирчев.

От ГЕРБ-СДС последва светкавичен отговор

„Ние притеснение за проекта Турски поток нямаме. ПП-ДБ могат да създават колкото си искат анкетни комисии“, заяви на брифинг в парламента Теменужка Петкова. Според Томислав Дончев парламентът се използва за предизборна кампания.

„Комисията, която ПП-ДБ предлагат да бъде създадена, е добър повод да предложим създаване на временна комисия, която да разследва всички факти и обстоятелства с изнесените твърдения от журналиста Христо Грозев за корупция по времето на кабинета на Кирил Петков при износа на оръжия. Тази тема се разследва в Украйна“, заяви Петкова.

„Ние не се страхуваме от никакви временни комисии. Надяваме се ПП-ДБ да се научат как се реализират тези проекти и как се отстояват интересите на страната“, добави Петкова.

„Турски поток“ е проект на Република Турция. Нашият проект се казва „Балкански поток“. Ние и „Газпром“ сме подписвали само паметна бележка, тя е предоставена на ДАНС и ако всеки един от вас (журналистите – бел. ред.) я поиска, ще му бъде предоставена“, обясни Петкова. Причината да се вдига темата с Балкански поток показва политическа безпомощност, добави от своя страна Томислав Дончев.

Даниел Митов заяви, чекатегорично трябва да се прекрати глупавата теза, че едва ли не заради „Балкански поток“ е започнала войната в Украйна.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени