Connect with us

Нюзрум

„България става значима за целия регион“: Подписахме със САЩ ключово споразумение за енергетиката

Published

on

Румен Радев, министър на енергетиката на България, и Андрю Лайт, помощник държавен секретар по международните въпроси към Министерството на енергетиката на САЩ, подписаха днес междуправителствено Споразумение за сътрудничество по проект за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и ядрена програма за граждански цели в България. 

Церемонията по подписването се състоя в Гранитна зала на Министерския съвет, предава „Стандарт“. 

С това споразумение България става значима за целия регион, заяви Лайт.

„Подписахме важно международно споразумение, което затвърждава ангажимента на България и на САЩ за стратегическо ядрено партньорство“, каза веднага след подписването на документа министър Радев.

По думите му проектите по изграждането на двата нови реактора на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и този за ядреното гориво, произведено от „Уестингхаус“, по което има вече подписано споразумение, са в режим на седмичен отчет в Министерството на енергетиката. Стремежът е финансовата рамка за изграждането на 7-и и на 8-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“ да е до 14 милиарда, но без министър Радев да уточни валутата, казвайки само, че еврото и щатския долар са близо до паритет в момента. Идеята е проектът да се осъществи изцяло като държавен такъв със самоучастие до 25 – 30 процента, с добавка заемно финансиране, част от което от правителството са готови да бъде обезпечено с държавни гаранции.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени