Connect with us

Нюзрум

Проф. Галунов свали усмивката на Радев: Няма да е успешен като лидер на партия!

Published

on

Президентът ще търси начин да остане една по-значима фигура в българския политически живот. Това заяви пред БНР проф. Тодор Галунов, политолог и преподавател във ВТУ.

Президентът Румен Радев наложи вето върху възстановяването на правомощията на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) и на главния прокурор. Държавният глава посочи, че с приетите преходни и заключителни разпоредби на промените на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) целенасочено се пренебрегва върховенството на Конституцията.

„Съдебната реформа е една от най-лошо обясняваните от българските политици“, обясни политологът.

Според проф. Галунов, актуален ще остане и въпросът за създаването на нова политическа партия, която да е близо до президента.

„Това ще върви и с въпрос дали ще се ходи скоро на избори“.

Много е прибързано да се вижда президента като лидер на пратия, смята обаче политологът.

„Неговата силна позиция е да бъде коректив. Няма да е успешен, ако се впише в ролята на опозиционен лидер в момента“.

Проф. Галунов коментира споровете сред управляващото мнозинство за поста на външен министър след ротацията.

„Това е едно премерване на силите. ГЕРБ иска да покаже, че са отстъпили достатъчно. Постът на външен министър никога не е бил сред най-важните позиции в българския политически живот.

През последните 30 -тина години в България се наложи една практика, при която премиерът не управлява министерство. Моделът на съвместяване на двете позиции ще бъде лош. Ако постът остане за ГЕРБ, най-логично е да го заеме друго лице, посочено от партията, а не Мария Габриел“.

Външно министерство изисква пълна концентрация, защото имаме нерешени проблеми, като сухопътния Шенген, обясни още той.

„ГЕРБ едва ли ще отстъпят, в противен случай – остават само с поста на премиер, а са първа политическа сила. Електоратът им ще ги пита защо се съгласяват на всичко това и не значи ли, че искат да прехвърлят цялата отговорност за управлението на ПП-ДБ.

ГЕРБ не би трябвало да остъпват от тази своя позиция“.

Политологът коментира и създавенето на новия дискусионен клуб „Ускорение“ около депута от ПП-ДБ Владислав Панев.

„Много от партиите на този етап опипват политическата почва. Но в евроатлантическото пространство няма място за нов формат. Трудно ще се появи радикално нов и успешен политически формат“.

Проф. Галунов припомни, че отиваме към избори за ЕП, а темата не е от най-популярните.

„Част от нашите политици нямат концепция за бъдещето на Европа“.

„Възраждане“ тръгва надолу, отбеляза още той.

„Когато се изключват бързо знакови политически фигури, няма как да няма сериозен проблем. Ако в българския политически живот се появи нов формат, който има идеи, близки до тези на „Възраждане“, това ще създаде електорален проблем на партията. Там се прекали с изчистването на кадри“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени