Connect with us

Нюзрум

„Протестът този път няма да е мирен“: Утре точно в 11:00 ч. пред МС ще става страшно, причината – Вътев

Published

on

26 земеделски организации, които не преговарят с правителството, обявиха на пресконференция, че утре, в 11 ч., ще доведат членовете си пред Министерския съвет, за да искат оставката на земеделския министър Кирил Вътев.

Тези организации заявяват, че съществуват от 20 години и дават работа на 300 000 души – така отговарят на съмненията в легитимността на протестиращите. Показаха пред журналисти редица писма до земеделския министър още от миналата година, като твърдят, че нямат отговор на нито едно от тези писма в аргумент на тезата, че не са искали диалог с властта.

Да се удвои помощта за секторите „мляко“, „плодове“ и „зеленчуци“, да отпадне таванът на украинската помощ, да отпаднат данъците върху субсидиите, да се промени стратегическият план, да отпаднат някои от административните тежести върху земеделците – това са някои от исканията на протестиращите. Най-основното сред тях е оставката на земеделския министър.

В пресконференцията се включиха и лидери на организации, които по думите им вчера са в членували в преговарящите с правителството. Българска аграрна камара. Те обвиниха камерата в недемократичност и отстояване на частни интереси.

Утре в 11:00 инициативният комитет на тези организации прави протест пред министерски съвет, като по думите на един от животновъдите, лидер на една от организациите в комитета „този път протестът няма да бъде мирен“ и ако утре те не бъдат чути, вдругиден протестът продължава на 25 пътни възела в страната.

Ще продължат да блокират пътища, очакват все повече да стават участниците в протестите им, в това число и към тях да се присъединят зърнопроизводители, които не са съгласни с подготвяното споразумение.

Междувременно те апелираха към премиера да не подписва меморандума с Българската аграрна камера. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени