Connect with us

Парламент

В последния работен ден: Депутатите с решение за личната самоотбрана

Published

on

Да се увеличи броят на боеприпасите за огнестрелни оръжия за лична самоотбрана от 50 на 100. Това решиха депутати в последния работен ден на парламента за 2023 г. Предложението е на ГЕРБ-СДС и обхваща късоцевни огнестрелни оръжия – пистолети и револвери с дължина на цевта до 30 см. Броят патрони, които могат да бъдат закупени за огнестрелни оръжия за спортни дейности, в това число всички видове късоцевни и дългоцевни огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях, пък ще зависи от състезателния план, подпечатан от ръководителя на съответния спортния клуб.

Освен това позволеното притежание на капсули и барут се променя от до 1000 броя капсули и 1000 грама барут на съответно до 2500 капсули и 2500 грама барут.

В последния си работен ден за годината освен бюджета за следващата година, депутатите решиха да разгледат и гласуват още 11 законопроекта. С напредването на времето обаче те решиха някои от тях да отпаднат. Сред тях бе предложението университетските заплати да се обвържат със средната заплата в страната. Не е ясно на какъв принцип народните представители са решили кой законопроект да остане за след коледните и новогодишни празници и кой е наложително да бъде приет в последния работен ден.

Депутатите приеха на първо четене и предложени от “Възраждане“ промени в същия закон. Хора на Костадин Костадинов предлагат физически лица, ненавършили 65 години, които отговарят на всички условия, необходими за първоначалното издаване на разрешително за придобиване, съхраняване, носене и употреба на огнестрелно оръжие и боеприпаси, да не посочват или доказват основателни причини за подновяването му.

В проекта се отбелязва също, че в нормата от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия няма достатъчно ясна регулация относно купуването на боеприпаси за вече придобити огнестрелни оръжия. “Възраждане“ предложиха и да се уеднакви начинът на придобиване на боеприпаси за всички категории огнестрелни оръжия за граждански цели и да се намали административната тежест върху служба Контрола на общоопасните средства към МВР, припомня БНР.

Вносителите на законопроекта обясняват, че направените предложения могат да бъдат разделени в две основни категории. Първата категория е продиктувана от европейска директива за хармонизиране на законодателствата на държавите членки. Към втората категория причини се отнасят предлаганите текстове, които осигуряват подобряване на контрола върху разрешителните режими за производство, търговия, притежание и пренасяне на оръжия и боеприпаси. Чрез предлаганите промени се създават условия за физическите и юридическите лица, получили разрешение за съответните дейности с оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия да спазват ясни и точни законово определени задължения.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени