Connect with us

Импийчмънт

Румен Радев бесен на управляващите, заговори за саботаж, изнасилване и още нещо

Published

on

„Сами стигнахме по пътя за Шенген, осъзнаването на нелепата политика на управляващите, която не вкара и една стотинка в бюджета, ни злепостави като ненадежден партньор и резултатът е дипломатически скандал и натиск от страна на Унгария. Управляващите дължат обяснения за саботиране на европейската ни интеграция, за което аз предупредих.“ Това заяви президентът Румен Радев преди да замине за Косово, предава „Трибюн“.

Той призовавам управляващите „поне“ в оставащите дни до Нова година да гарантират пълноценното приемане в Шенген. „Припомням, че с дипломация и усилия успяхме да постигнем конкретен ангажимент по време на служебното правителство, за съжаление този импулс не бе развит, а сами си издигнахме бариера“, добави Радев.

„Политическото лицемерие има висока цена и тази цена не се плаща от политиците, а от гражданите и бизнеса. До скоро лидерите на ПП и ДБ се надпреварваха да тръбят, че Борисов и Пеевски са корупция, мафия и задкулисие и че трябва да бъдат държани далече от властта, днес те управляват заедно, изнасилват конституцията заедно и заедно щели да ни спасяват от корупцията, това е толкова зловонно, че миризмата достига и до онези, които търсят всеки повод да не влезем в Шенген“, добави Радев.

По повод двойното гражданство и призивите на Радев от преди няколко години да се повдигне този дебат, за да имат възможност българи с двойно гражданство да участват в политиката, че да се кандидатират дори за президент и вицепрезидент, той заяви:

„Правите ли разлика между приобщаване на българи по рождение и сегашното решение за вкарване в управлението в НС на чужденци с български паспорт, правите ли разлика, държавите от ЕС и сегашното вкарване за държавите от целия свят. Има разлика, категоричен е Радев. Мнозинството или не съзнава в какво ни вкарва, или правят тези промени за конкретни хора“, каза Радев.

Днес и утре Радев ще бъде на официално посещение в Република Косово по покана на президента Вьоса Османи-Садриу.

Развитието и задълбочаването на двустранните отношения, сътрудничеството в сфери от взаимен интерес, европейската перспектива на Косово и развитието на българската общност в страната ще бъдат във фокуса на посещението на президента Румен Радев. Акцент ще бъде поставен още върху регионалната стабилност и сътрудничеството в Югоизточна Европа.

На 22 декември българският президент ще бъде посрещнат с официална церемония от държавния глава на Косово. Румен Радев и Вьоса Османи-Садриу ще проведат среща „на четири очи“, ще ръководят пленарните разговори между делегациите на двете държави и ще дадат съвместна пресконференция за медиите.

В рамките на първия ден от посещението си президентът Румен Радев ще се срещне с министър-председателя на Република Косово Албин Курти и ще разговаря с кмета на община Прищина Препарим Рама.

На 23 декември в град Призрен Румен Радев ще се срещне с представители на българската общност и ръководствата на техни сдружения в страната.

По-рано през деня държавният глава ще проведе среща с командира на мисията на Международните сили за сигурност в Косово (KFOR) генерал-майор Йозкан Улуташ, както и с българския контингент, участващ в мисията.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени