Connect with us

Нюзрум

Местят демонтираните фигури от МОЧА, ето къде отиват

Published

on

Демонтираните бронзови фигури от монумента “Паметник на съветската армия” се транспортират днес до площадката за съхранение. Паралелно започва и изработването на техническа спецификация за планираната реставрация на фигурите. Действията са в изпълнение на ангажимента на областната администрация да опазва държавното имущество с грижата на добър стопанин, съобщават от пресцентъра на Областната управа на София.

След две разпореждания на Административния съд – София-град областният управител Вяра Тодева е наредила спиране на дейностите по демонтажа – още на 19 декември, а самите разпореждания са обжалвани в срок.

За опазване на демонтираните бронзови фигури на площадката за съхранение е сключен договор с Общинската охранителна фирма „Егида – София“ ЕАД. Техническата спецификация за планираната реставрация ще извърши “Марковстудио” ООД, съобразно договор от 22 декември 2023 г.

Областната администрация на София продължава да информира обществеността за всички дейности, свързани с демонтажа и реставрацията на фигурите от монумента, като спазва стриктно закона и своите правомощия и публикува съответните документи. 

Областната администрация на София продължава да изпълнява своя ангажимент да реставрира фигурите от мемориалния комплекс, въпреки неоснователните и манипулативни твърдения на трети страни, които видимо действат против обществения интерес.

–        С обжалването на двете разпореждания на съда може да се запознаете ТУК и ТУК.

–        С договора за изготвяне на техническа спецификация за реставрацията може да се запознаете ТУК.

–        С договора за охрана може да се запознаете ТУК.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени