Connect with us

Гербери

Знаково лице от ГЕРБ размаха пръст: Не е мъдро да ни отправят заплахи!

Published

on

Не мисля, че е мъдро от страна на унгарското правителство да ни отправя заплахи с налагане на вето за Шенген.“ Това заяви депутатът от парламентарната група на ГЕРБ-СДС Даниел Митов, който е бивш външен министър, пред News.bg в последните дни, в коите очакваме решение за присъединяването на България в Шенген.

Той смята, че скоро и унгарската заплаха за налагането на вето за присъединяване на България в Шенген ще бъде преодоляна, която помежду другото също била и до известна степен за вътрешна консумация.

Митов обясни, че България отдавна отговаря на всички условия за влизане в Шенген. Чакаме този момент от дълго време, но това, което ни спираше, са по-скоро странични несъществуващи формално в официалните условия проблеми като законодателните проблеми, свързани със съдебната реформа. Тези условия, макар и допълнителни, макар и наложени за всичко, което трябва да се направи за Шенген, са изпълнени, особено с последните промени в Конституцията и с предстоящите промени в Закона за съдебната власт, посочи Митов.

Според него е въпрос на дипломация до края на годината да бъдат преодолени и австрийските притеснения, които са по-скоро вътрешнополитически за Австрия, отколкото да засягат България пряко.

Даниел Митов подчерта, че България не трябва да приема предложението на Австрия страната ни първо да влезе във въздушен ШенгенТакова предложение можело да бъде прието преди години, когато България изпълнила условията за влизане в Шенген за първи път. Сега, откакто са минали години след изпълнението на условията и реформите, които трябвало да се направят в България, не бива да се говори. Трябва да настояваме за пълноправно членство в Шенген, дори и самото Шенгенско пространство в момента да изпитва затруднения. Тези затруднения след време ще бъдат преодолени, но България трябва да стане пълноправен член на Шенгенското пространство, категоричен бе Митов.

Даниел Митов добави, че е редно България да влезе в Шенген, колкото се може по-бързо, защото условията са достатъчно изгодни и са в българска полза. „Необходимо е ние да настояваме за колкото се може по-бързо решаване на темата за присъединяване на България в Шенген“, категоричен бе бившият външен министър и депутат от ГЕРБ-СДС.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени