Connect with us

Нюзрум

Красавица сочи с пръст Радев: Говори в унисон със Захарова и с Митрофанова

Published

on

Политологът Цветанка Андреева коментира днешната ситуация в парламента, при която депутати от опозицията спряха работата на Народното събрание заради демонтирането на паметника на Съветската армия.

„Това беше нагледна физическа окупация на парламента, защото всъщност цялата опозиция, обединена, не й достигат гласовете, за да може да окаже бойкот в парламента. Дори ако напуснат парламентарна зала, вътре има 164 гласа конституционно мнозинство. Това, което казва Костадинов – че тръгваме на предсрочни избори, също не е възможно. На практика той и да излезе от парламента, не може да предизвика предсрочни избори. Най-малкото защото вътре в парламента нямат влияние – чисто количествено, а вън на площада не могат да съберат хора. Според мен те и затова днес окупираха парламента, за да не може той физически да работи, защото видно е, че няма някакви големи граждански протести по демонтажа на мемориала“, каза тя в предаването „Пресечна точка“ по „Нова телевизия“.

„Иначе, разбира се, опозицията е длъжна да реагира чисто политически. Чрез падането на мемориала на Съветската окупационна армия те губят и политически идентичността. Те са пропутинистки партии и трябва да реагират по този начин. Губят и електорално, защото техният електорат е специфичен соцносталгически. Така че дори за електората си са длъжни. Липсва количествената сила – на площада, на протеста и вътре в парламента“, коментира Андреева.

„Този режим е осъден като престъпен. Да видим и социологията – само 30 процента са тези, които искат категорично този паметник да е в центъра на София.

Вижте реакцията на президента – той също се грижи за собственото си ляво електорално влияние. Той говори в унисон с кремълските говорители – със Захарова и с Митрофанова. Той не споделя това, което нацията му иска, очевидно. Тук става дума за национално достойнство.

И България и Украйна пострадаха от тази окупация. Ние 45 години бяхме под съветско влияние, почти бяхме загубили националния си суверенитет. Ние бяхме два пъти кандидати за 16-та република, без никакво достойнство. А сега имаме свободи. Можем например да сме в това студио и да спорим за паметника“, заяви по темата още тя.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени