Connect with us

Нюзрум

Вили Лилков с гръмко решение за драмите в СОС

Published

on

„Политическо мнозинство в този Столичен общински съвет (СОС) няма да може да се формира. Явно вървим на ротационен принцип на председателство, плаващи мнозинства.

Затова, заедно с Карлос Контрера инициираме серия от разговори с колегите от СОС, за да търсим изход от кризата“ – с тези думи общинският съветник от КОД Вили Лилков обяви, че той поема инициативата да бъде избран най-сетне председател на Столичния общински съвет.

Тази инициатива дойде след 5 неуспешни опита на общинския съвет да избере председател, което на практика блокира неговата работа. Името на Лилков бе посочвано от анализатори като вариант за компромисен шеф на СОС, след като стана ясно, че нито Борис Бонев от „Спаси София“, нито кандидатите на БСП и „Възраждане“ са избираеми.

„Целта е да започнем заедно разговори, за да намерим изход от кризата. Като не могат големите, малките им предлагаме да търсим решение„, уточни Лилков, цитиран от БНТ.

До този момент от ГЕРБ отказваха поканите за срещи с ПП-ДБ, както и на кмета Васил Терзиев, но Антон Хекимян заяви, че групата ще присъства на разговорите за шеф на СОС, които организира Лилков. 

„От тях очакваме да чуем каква им е идеята за разрешаване на проблемите на СОС, но ние оставаме твърда опозиция. Ще разберем на срещата от останалите групи, които също ще отидат, дали се търсят компромисни фигури за избор на председател“, каза още Хекимян.

БСП от своя страна обаче отказаха да участват в срещата, организирана от Вили Лилков и Контрера. Според представителите на левицата в СОС срещата има за цел „да подготви Сглобката между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС в Столична община“, припомня БЛИЦ.

„През последните четиридесет дни групата на МК „БСП за България“, единствена в СОС, показа отговорност и разум, като участва в преговорите, инициирани от първата политическа сила ПП-ДБ-СС, конструктивно, професионално и с конкретни решения за бъдещето на града ни“, пише в позицията на общинските съветници от групата на социалистите.

„На двете срещи подробно аргументирахме предложенията си по важните политики и откроихме основните приоритети за работата на СОС, за част от които внесохме и докладите си. От първия ден заявихме, че разумът и диалогичността трябва да са водещи в политически сложно конфигурирания общински съвет.

Трябват работещи решения, които да се реализират от стабилно мнозинство, сформирано на основата на общи принципи и политики, в интерес на гражданите на София, но и при съобразяване с „червените линии“, които избирателите са поставили на всяка от политическите формации“, казват още общинските съветници от групата на социалистите.

В позицията си съветниците от групата на МК „БСП за България“ отбелязват, че за съжаление, тези срещи не са дали очаквания резултат: „А твърдо заявената ни позиция за запазване на културно-историческото наследство беше грубо погазена от управляващите държавата, чието представителство е най-многобройно и в Столична община“, пишат те и допълват:

„Всички ние носим политическа отговорност пред избирателите си за изпълнение на обещанията в предизборните си програми. Управлението не може да бъде индулгенция за погазването им. Затова ние прекратихме преговорите с ПП-ДБ-СС след незаконното и варварско унищожаване на Паметника на Съветската армия.

За нас е ясно, а и за повечето софиянци, че водещо през последните седмици беше не желанието за преодоляване на кризата в СОС, не благосъстоянието на града, а втвърдяването на Сглобката и пренасянето й в управлението на София. Двете най-големи групи – на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС – очевидно подготвят възпроизвеждането на некоалицията в Столична община„.

Общинските съветници от групата на социалистите в СОС смятат, че организираната от общинските съветници Вили Лилков и Карлос Контрера среща на 28 декември 2023 г., четвъртък, цели точно това.

„А ние ще продължим да работим конструктивно, разумно и отговорно за града и за хората в него“, категорични са те в позицията си.

Това обаче не променя факта, че от ноември до момента работата на Столичния общински съвет е блокирана, тъй като съветниците не могат да изберат председател. До 11 януари – засега, ще продължи първото заседание на новия Столичен общински съвет. Тогава членовете му ще направят шести опит да си изберат председател, след като очаквано и петият завърши без успех. 

Докато няма избор на шеф, СОС се води в първо заседание. То бе свикано на 13 ноември, когато кметът и съветниците положиха клетва, и реално не можеше да заработи. Така блокажът ще е с продължителност от два месеца, а срокът да се избере шеф, за да не се стига до нови избори, е средата на февруари.

Поредният провал дойде въпреки решението на Борис Бонев от ПП-ДБ-СС да не се кандидатира за поста и временно за председател да бъде избран най-възрастният общинар – Грети Стефанова. Идеята бе тя да ръководи СОС до приемането на бюджета на София, което трябва да се случи към края на февруари.

През това време щели да продължат разговорите за управленско мнозинство. Бонев припомни, че по подобен начин в 48-ото Народно събрание за председател бе избран най-възрастният депутат – Вежди Рашидов. До избора на доайена тогава се стигна пак заради блокаж за формиране на мнозинство.

Другата кандидатура за шеф на СОС бе на Пламен Данаилов от ИТН. И двамата обаче не събраха нужните 31 от общо 61 гласа. Три групи съветници бойкотираха вота – на БСП, на „Възраждане“, но и на ГЕРБ.

„Имаме да плащаме 70 млн. лева по европроекти и нула лева в сметката за това. Аз ли съм отговорен за финансовото планиране? Аз предлагам решение. Нека да решим този проблем, а после може да ме бламирате за бюджета, защото не сте се разбрали леви ли сте, десни ли сте, или център-нападатели“, обърна се към общинарите кметът Васил Терзиев тогава.

Единствената реална възможност до момента бе договорка между Борис Бонев и БСП, но ден по-късно започна демонтажа на Паметника на Съветската армия и тя пропадна.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени