Connect with us

Fake Harvard

Заради еврото: 6 ключови назначения в министерството на Асен за сметка на орязването в НАП

Published

on

Финансовото министерство ще подсили екипа си за комуникация във връзка с подготвяното членстов в еврозоната с допълнителна численост. За координацията и изпълнението на комуникационната стратегия за еврозоната ще отговаря нов отдел от 6 души. Те ще работят под шапката на централното координационно звено в МФ, като бройките се осигуряват за сметка на орязване на числеността на Националната агенция по приходите.

Това става ясно от одобрените от кабинета в последната работна седмица промени в устройствения правилник на финансовото министерство. Правителството одобри и изменения в правилника за дейността на Агенцията за обществени поръчки, свързани с последните промени в ЗОП.

От МФ изтъкват, че в момента изпълнението на комуникационната стратегия не е подсигурено кадрово с допълнителни щатове. В същото време работата по нея ще продължи 12 месеца преди членството и 6 месеца след него. С новия отдел посланията на национално ниво ще бъдат структурирани, планирани и единни, а материалите – с унифициран дизайн и слоган, ще се осигури по-добро управление на комуникацията и потенциалния риск, а също така ще се създаде възможност за навременна и адекватна реакция при евентуални кризи или извънредни ситуации в процеса по присъединяването на България към еврозоната, пише в мотивите финансовото министерство.

Изпълнението на комуникационната стратегия бе подсигурено финансово през април, т.г. със сума от 10 млн. лв. Самото съдържание на стратегията бе актуализирано през октомври, като са предвидени три етапа на реализация – подготвителна, същинска и фактическа. Пълното съдържание на стратегията може да бъде видяно на сайта на финансовото министерство, пише „Сега“.

На фона на укрепването на екипа, свързан с комуникацията на дейности, съществува риск България да не бъде допусната за членство към посочената от нея дата – 1 януари, 2025 г. В този случай новото звено в МФ ще следва да се занимава с кризисен пиар. Страната ни не покрива критерия за инлфация, като се надява да бъдат допуснати изключения покрай войната в Украйна.

С промени в правилника на Агенцията за обществени поръчки пък числеността ще бъде увеличена с 30 бройки за сметка на орязване на щата на агенция „Митници“. По-високата численост е защитена с приетите в Закона за обществени поръчки промени, които въвеждат задължителен външен предварителен контрол на всички поръчки над 5 млн. лв.

Най-четени