Connect with us

Нюзрум

Земеделци искат спешна среща с премиера, става въпрос за 442 млн. лв.

Published

on

От Българската аграрна камара настояват за спешна среща с министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на финансите Асен Василев и министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, която да се проведе на 28 декември. Поводът са незаложените 442 млн. лева за т.нар. украинска помощ за земеделските производители в бюджета за 2024 г., каза председателят й Костадин Костадинов цитиран от „24 часа“.

„Имахме разговори и обещания от представители на различни партии, че ще бъде внесено предложение да бъдат предвидени в бюджета за 2024 г. тези 442 млн. лева държавна помощ по Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна, но до приемане на такова предложение така и не се стигна. Това са пари, които вече 2 години са получавани от земеделските производители и те са от много голямо значение за различните отрасли – животновъдство, зеленчукопроизводство, овощарство, пчеларство и т. н. Липсата на тези средства ще ги обрече на бавна смърт, предвид усложнената ситуация в момента – непласирана стока, по-висока себестойност на продукцията и като цяло лоша година“, коментира Костадинов.

„Държавниците отчитат увеличение на парите за земеделие с 500 млн. лв., но защото те гледат глобално, отчитайки и възможностите по програми като тази за развитие на селските райони. Това са средства, за които не е ясно дали ще се използват, а и няма да достигнат до всички. В същото време се орязват 442 млн. лв. – съществувалата досега украинска помощ“, каза още Костадинов.

На срещата на 28 декември Бъргарската аграрна камара ще настоява за спешно намиране на решение на този финансов въпрос, тъй като настоящата криза, породена от войната в Украйна, продължава да създава рискове и да бъде източник на несигурност за българското земеделско производство в следващите месеци. „На срещата ще бъдат обсъдени и други наши искания, касаещи земеделието. Голяма част от тях са свързани със законодателството – като промени в законите за арендата, за собствеността и ползването на земеделските земи, пенсионното осигуряване и др.“, добави Костадинов.

„Изпращаме една доста тежка и динамична година за производителите. Сушата в някои райони на страната бе голямо затруднение. Облекчение са падналите в последно време дъждове и сняг. Проблемите през 2023 г. бяха основно пазарите и дъмпинга, които затрудниха българското производство. Дано догодина да има стабилизация в тази посока“, очаква Костадинов.

При неизпълнение на поставените искания за политики за подкрепа на агросектора с реални действия, Българската аграрна камара е в готовност за провеждането на активни безсрочни протестни действия, считано от началото на 2024 г.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени