Connect with us

Нюзрум

Авторитетна румънска медия каза истината за Шенген: Лицемерието им няма граници

Published

on

Лицемерието на Австрия няма граници. От една страна се противопоставя на приемането на Румъния и България в Шенген. От друга страна, ситуацията в страната е сериозна. Това пише авторитетната румънска медия Newsweek.ro, цитирана от „Фокус“.

Без 300 000 мигранти през следващите години, страната просто няма да може да функционира, докладват колегите, позовавайки се на изказване на президента на Търговската камара във Виена, който обвини правителството на страната си в популизъм.

Ето какво още казват авторите на статията, позовавайки се на публикации в австрийската преса:

На Австрия са й нужни 300 000 мигранти

Президентът на Търговската камара Харалд Марер призовава австрийското правителство да предприеме повече мерки за борба с недостига на квалифицирана работна ръка.

„За да продължи нашата страна да функционира, както сме свикнали, са ни необходими от 50 000 до 70 000 червено-бяло-червени карти“, казва Марер.

Ако правителството го иска, до 2027 г. най-малко 15 000 души от трети страни ще трябва да получават разрешително за работа всяка година.

Той представи и цифрите: „Ако знам, че имам 200 000 свободни работни места и че ще имам нужда от още 300 000 работни места през следващите 15 години поради застаряването на обществото, тогава не мога да пренебрегна това“, разкритикува Марер решенията на кабинета, касаещи миграцията.

Според статията, публикувана в exxpress, австрийският експерт дава пример с Германия, която вече е довела мигранти по маршрута, толкова често цитиран и обвиняван за всички беди от Австрия. 

„Германия утрои за една нощ контингента на хора, докарани в страната от Западните Балкани“, каза президентът на Австрийската търговска камара. 

„Трябва ние също да поканим тези хора да станат част от нашия пазар на труда. В същото време трябва да се стремим да привлечем онези, които искат да дойдат в Австрия със семействата си, за да работят и живеят тук. Точно това австрийското правителство не прави днес поради една единствена причина: популизъм. Хората се страхуват от мигрантите, но без тях австрийската икономика ще се срине“, категоричен бе Марер в интервю за „Kurier“.

Румъния чука при затворени врати, защото Австрия твърдо отхвърля присъединяването на Румъния и България към Шенген. Българите обявиха, че Виена запазва позицията си и ветото си срещу двете съседни страни.

Най-четени