Connect with us

Нюзрум

Проф. Денчев: Иде разцепление между ПП и ДБ, а Борисов и Рашидов…

Published

on

„Това в Народно събрание (НС) ми прилича на някакво боядисване, само че не на яйца, а на някакви съвести. Борисов написа: „Силата на търпението е в способността да изчакаш“, интересно докога и как ще се изчака.

От една страна Борисов много настоятелно, а и хората, които са около него, започнаха да правят „мили очи“ на своите колеги от ПП-ДБ. Същевременно онези продължават да не ги искат.

От една страна – социологическите и политическите анализатори говорят как имало напредък, как имало прогрес, това е нещо нормално – те трябва да си говорят. Защо трябва да го изтъкваме като новина, но в края на краищата остават на позициите си“, каза общественикът проф. Стоян Денчев.

Според него все пак нещата ще си дойдат на мястото.

„Или ще се стигне до прекратяване на пълномощията на това Народно събрание, защото то е избрано, за да избере своя председател и да избере правителство, а не само коалициите да умуват какво да стане и после да сведат своите решения до останалите политически субекти.

Или да се прекрати този сценарий: „На мен куклите, на този парцалките“ и да се стигне до реално правителство. Те нямат разлика в приоритетите си, те имат само личностни различия“, допълни проф. Денчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му „Има такъв народ“ (ИТН), БСП, ДПС и „Възраждане“ биха могли още в сряда да предложат председател от най-голямата политическа сила. И това да бъде Вежди Рашидов.

„Каква ще бъде реакцията? Ще го подкрепят и ДПС, и Слави Трифонов, и БСП. Тогава всичко свършва, ако някой от тях направи тази стъпка, а тя е възможна. Предишния път тази стъпка даде някакъв хоризонт на Народното събрание да работи. Изведнъж ще започнат да гледат бюджета, законите, които са необходими за програмата на Европейския съюз“, коментира още общественикът.

Той припомни, че лидерът на ГЕРБ има и втори план.

„Би могло да се случи с „техническо“ правителство с т.нар. „хартиена бюлетина“ плюс Слави Трифонов. Сегашният министър-председател би отбой и каза, че не би се съгласил да участва в редовно правителство. Още в първите си речи Борисов каза, че е задължително България да има правителство и то би трябвало да се реализира“, допълни проф. Стоян Денчев.

И не изключва варианта да се стигне до разцепление между „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“.

„Народните представители биха направили така, че правителството да работи 4 години, а не 4 месеца. А президентът има волята, има законодателната инициатива да направи така, че да работи толкова, колкото отговаря на конституционните му изисквания – 2 месеца“, поясни той.

Според него Шенген е национален проблем.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени