Connect with us

Fake Harvard

Асен Василев търси купувач за „Лукойл“ във Вашингтон

Published

on

Срещите на финансовия министър Асен Василев във Вашингтон продължават. От прессъобщенията от МФ разбираме, че освен за намаляване на руската зависимост от газ и петрол в региона на Балканите, той работи и за това да се намери стратегически купувач за рафинерията на „Лукойл“ в Бургас, пише „Епицентър“.

Готовността на България за присъединяване към еврозоната беше основният акцент в разговора на финансовия министър Асен Василев с управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева във Вашингтон вчера. Двамата обсъдиха всички аспекти от подготовката на страната ни за влизане в еврозоната, сред които техническата готовност на финансовия сектор, на банките и на администрацията и стартирането на публична информационна кампания.

По отношение на изпълнението на техническите критерии за членство министър Василев отбеляза, че с 22% дълг спрямо БВП страната ни е на второ в ЕС сред страните с най-нисък дълг. Бюджетният дефицит за 2023 г. е 2,2% от БВП, а в бюджета за 2024 г. е заложен дефицит до 3%, което е напълно в Маастрихтските критерии. Към момента единствената референтна стойност, на която страната ни не отговоря, е тази за инфлацията. Министър Василев запозна Кристалина Георгиева с мерките, предприети от правителството, за намаляване на инфлацията. Той потвърди, че 01.01.2025 г. остава целева за влизането ни в еврозоната.

Тема на срещата бяха и финансови и икономически въпроси от глобален и регионален характер.

Министърът на финансите Асен Василев проведе среща и със заместник-секретаря по финансите на САЩ Уоли Адейемо вчера във Вашингтон. Двамата обсъдиха важни теми от икономическия дневен ред на Европа и САЩ и възможностите за взаимно сътрудничество и подкрепа. В срещата участваха Анна Морис, и.д. помощник-секретар по въпросите на финансирането на тероризма, и Брайън Макколи, заместник помощник-секретар за Европа и Евразия.

Възможностите за намаляване на руската зависимост от газ и петрол в региона на Балканите и необходимостта от намиране на стратегически купувач за бургаската рафинерия „Лукойл“ обсъди министър Василев на среща със заместник-помощника на президента на САЩ и старши съветник по въпросите на енергетиката и инвестициите Амос Хохстийн. Тема на разговора беше и енергийната свързаност по оста Север-Юг между Гърция, България и Румъния.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени