Connect with us

Fake Harvard

Наглостта им край няма: Господарите на дезинформацията искат да арестуват противниците си за фейкове

Published

on

Червената хунта на ДС се възражда. След като опитът да вкарат донос-бонус не успя, сега от ПП-ДБ са решили да овладяват медии и социални мрежи през няколко законодателни мерки.

Тези които дойдоха на власт именно чрез разпространяване на дезинформация сега искат да арестуват вече законно за същото и се обявяват против фалшивите новини. По всичко личи, че отново разчитат на късата памет на хората и, че никой не помни с какви похвати си боравят вече години наред.

Същите противници за борба с фалшивите новини с охота разпространяваха такива само преди три години за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Протести, блокади в цяла България, палатки в София, само защото някой снимал спалнята на бившия премиер, без той да присъства на снимките с пачки и кюлчета злато. Приписваха на Борисов всички смъртни грехове и не се свеняха да ползват присъдружните си медии и наводняваха социалните мрежи с фейкове за ГЕРБ и Борисов. Същите противници на фалшивите новини дори си позволиха незаконен арест на Бойко Борисов, пиарката на партията Севделина Арнаудова и бившият финансов министър Владислав Горанов по фалшив донос. Сега искат всичко това да го облекат в закони и да могат съвсем безнаказано да вкарват зад решетките, който според тях – умните и красивите, разпространява фалшиви новини. Именно назначени от тях хора в различни регулаторни органи и в ДАНС ще преценява кое е истина и кое не.

Наглостта им граници няма, след като искат и промени в Изборния кодекс. От там пък ще следят кой овладява различни фейсбук страници, разни тролове и целенасочени реклами. Нима същите тези само преди няколко месеца не ползваха именно тези похвати и не наводняваха социалните мрежи с измислени социологически проучвания в полза на кандидат-кметът им Васил Терзиев. Според тях и машината им тролове той водеше с над 15% пред останалите опоненти, което отказа голяма част от хората да гласуват и вотът изглеждаше предрешен. Как и дали законно е спечилил местните избори Васил Терзиев предстои да реши съда.

Още по-нагло е предложението в лова на вещици да включат и ДАНС, където искат да вменят на агенцията да следи социалните мрежи. Така овладявайки този орган от ПП-ДБ и техните приближени ще могат да да решават кой според тях е трол и да бъде отстраняван, ще могат да свалят профили и цели страници, ако решат. Ако пък законът написан от тях не бъде „спазван“ и се застрашават изборите ще следва санкция в размер от 50 000 лв. до 5 000 000 лв. Но това пак ще се преценява от умните и красивите, които точно преди избори купуват страници на килограм, преименуват ги и наводняват интернет пространството с пропаганда, а често и с откровено фалшиви новини.

Интересно, че въпросните промени се предлагат малко преди да бъдат сменени шефове на регулатори, които ще отговарят за следенето на всичко това. Държавата сигурност може само куфарите да им носи на новите спасители от ПП-ДБ. Защото за тях винаги важи принципа, че те са над закона, а ако те не работят за тях, просто ги променят както им е угодно.

Дори не можем да си представим какво може да се случи, ако тези идеи на ПП-ДБ намерят и малка част място в законодателни решения. От години е известно, че за тях свободата на словото в медиите е променлива величина, но до този момент никой не беше помислял да посяга на социалните мрежи. На практика всяко съдържание не само в социалните мрежи, но и в медиите, което не им харесва ще бъде сваляно и забранено, а арестите ще са на килограм. Всеки, който не е с партията в лицето на ПП-ДБ ще бъде обявяван за враг на народа и публично линчуван и прибиран зад решетките. Какво обаче може да се очаква от хора издигнали на пиадестал хора като Бойко Рашков и наследника на Държавна сигурност Васил Терзиев.

Да са ни честити новите комунисти и възраждането на Народния съд.

Източник: Tribune.bg

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени