Connect with us

Нюзрум

Дейвид Камерън на крака у нас, благодарение на Габриел: Путин трябва да види, че е сбъркал

Published

on

С Дейвид Камерън обсъдихме теми от взаимен интерес, с акцент върху войната в Украйна и проблемите с миграцията. Това заяви на брифинг в Министерския съвет министър-председателят Николай Денков след проведена среща с вицепремиера Мария Габриел и министъра на външните работи на Обединеното кралство Дейвид Камерън, предаде „Трибюн“.

„В центъра на дискусията бяха темите от общ интерес. Това е ролята на войната в Украйна и помощта, която трябва да осигурим всички. Споделяме мнението, че украинските войски се бият за бъдещето на Европа на този фронт. Това не е национален въпрос. Това е въпрос, който ще предопредели историческите събития в Европа и на световната сцена през следващите години и, може би, десетилетия. За това е наше общо дело да помогнем на Украйна, така че да не позволим на Русия да спечели тази война, защото това може да има изключително негативни последици“, заяви премиерът.

„Друга тема, която обсъдихме в дълбочина, е темата за миграцията, проблем от най-високо ниво за Европа. Знаете, че потърпевши сме и ние. Не толкова от гледна точка на количеството мигранти, които имаме в България, отколкото от това, че в известен смисъл се оказахме жертва на проблемите, които срещат част от големите европейски държави. Това, в което сме обединени, е, че решението на тези проблеми с миграцията може да бъде намерено само с общоевропейски усилия, като в европейския контекст включвам и Великобритания като държава, която има огромно значение по отношение на борбата с миграцията, така и по отношение на натрупания опит“, допълни Николай Денков.

„България е важен партньор на Обединеното кралство – партньор в Европа и съюзник в НАТО. Честита предстояща 20-та годишнина от приемането ви в Алианса. Първо говорихме за твърдата подкрепа за Украйна, която се бори с агресията на Путин. Нищо не е по-важно за европейската и световна сигуирност. Путин трябва да види, че е сбъркал. България и други държави показват своята солидарност в подкрепа на борбата с тази агресия. Имаме мерки и призовавам американския Конгрес да гласува днес помощта. Имаме икономическите,воените и дипломатически възможности. Знаем, че сме прави в битката с тази незаконна агресия, трябва сега смо политическа воля. 25 страни спрямо 1 и трябва да има икономическо изражение. В лицето на България имаме съюзник“, заяви лорд Камерън. 

Миграцията е тема, която се използва, за да се настройват гласоподавателите против, каза още Дейвид Камерън. Той призова да се спрат лодките с мигранти Трябва да се противопоставим на организираните престъпни банди, които извършват търговията с хора, подчерта британецът. Той ни поздрави за диверсификацията и отказът на България от руски газ. Дезинформацията, идваща от Русия, засяга всички държави. Дейвид Камерън съобщи и че с Денков и Габриел са говорили за правителството и формулата на управление. „Аз самият съм бил в коалиция. Радвам се да видя добрите резултати от коалицията и в България“, посочи Камерън.

Мария Габриел също подчерта, че продължава съвместната подкрепа за Украйна, финансова, военна, хуманитарна, дипломатическа, тази подкрепа ще продължи колкото е необходимо. Днес е важно да осигурим устойчивост и предвидимост на подкрепата за Украйна, добави Габриел.

Важна за нас е регионалната стабилност, с основен фокус Черно море. Радвам се, че имаме добра подкрепа, Черно море е стратегически важно и за НАТО, и за Обединеното кралство, и за България. Днес повече от всякога трябва да продължим да работим заедно срещу феномен, който се развива всеки ден, който се ползва за разделяне на общество и партньори. Благодарна съм за сътрудничеството в сферата за киберсигурността и борбата с дезинформацията. В миграцията имаме добри примери на сътрудничество, добави Габриел. Високо ценим това сътрудничество чрез съвместни операции и съвместни екипи за разследване на трафика на хора и киберпрестъпността. Благодаря за подкрепата на Обединеното кралство, за членството на България в ОЧСР, каза още Габриел. 

Тя отговори и на въпрос за Западните Балкани като беше категорична, че никой не подценява ситуацията там и винаги сме казвали, че България е за европейската интеграция на Западните Балкани, но въз основа на принципа на основни заслуги. 

Българският вицепремиер и външен министър допълни, че когато говорим за европейска интеграция има фундаментални принципи, които трябва да бъдат спазвани. „Аз мисля, че тук България ще остане вярна на ролята си да е член на ЕС, който подхожда изключително внимателно, защото тук има много ясни теми за нас, каквито са защитата на българските общности в този район и начинът, по който се формира политиката в европейски план“, заключи тя.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени