Connect with us

Парламент

Гвоздейков за германските железници: Вагоните са в перфектно състояние! Сделката върви към финал

Published

on

Вагоните се намират в перфектно техническо състояние, каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на въпрос, свързан с преговорите за закупуване на вагони от подвижния състав на германските железници. Министърът беше изслушан на заседание на ресорната комисия в Народното събрание, предава „Епицентър“.

Припомняме, че на 24 януари от Министерството на транспорта и съобщенията съобщиха, че Българските държавни железници (БДЖ) и „Дойче бан“ (Deutsche Bahn) са във финална фаза на преговори за закупуване на до 70 вагона от подвижния състав на германските железници.

Гвоздейков каза, че в момента екип на БДЖ, заедно със заместник-министър, се намират в Германия, където вече правят подбора на самия подвижен състав, изчистват технически въпроси за съвместимост с нашата инфраструктура. Министърът увери, че информацията, която получава ежечасно, е доста положителна и сделката върви към финал, спазвайки всички законови процедури на Закона за обществените поръчки.

Вагоните се намират в перфектно техническо състояние, далеч по-съвременно от това, с което разполагаме в момента, и мисля, че българските граждани ще могат да използват този подвижен състав с така желания комфорт на пътуване, заяви министърът. По думите му това е една временна мярка, която трябва да ни подготви за следващото ниво, когато ще придобием изцяло нов подвижен състав по процедурите, които Министерството на транспорта и съобщенията провежда.

Когато встъпих в длъжност, имах амбицията и успях да мотивирам екипа от заместник-министри и екипа на БДЖ да мислим в посока най-бърза възможност, която е на хоризонта, за реализиране, да бъде внесен по-най-бързия начин подвижен състав, независимо дали е нов или втора употреба, заяви Гвоздейков. По думите му нов е почти невъзможно.

Министърът каза още, че БДЖ към момента претърпява санкции по договора за обществена услуга.

На заседанието си комисията разгледа и Годишен доклад за състоянието на националната сигурност на Република България през 2022 г.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени