Connect with us

Нюзрум

Денков се хвали: Чухте ли какво ми казаха? Днес е празник

Published

on

Когато се ръкувах с официалните лица, чух някой да казва: „Честит празник“. Явно това е усещането, с което сме се събрали днес. За това, че трябва да отбележим този празник за българското здравеопазване, за българското приобщаване към европейските стандарти, и европейското качество на живот. Това каза премиерът акад. Николай Денков  при представянето на първия медицински хеликоптер за спешна помощ по въздух.

„Усилията на Георги Гвоздейков започнаха по време на редовния кабинет на Кирил Петков. Няма да си спестя това, че тези усилия бяха блокирани от служебното правителство. Ако това не беше станало, вероятно този хеликоптер щеше да е тук преди повече от половин година“, добави той.

„За мен е чест да присъствам на това събтие. Това е кауза, която трябва да обединява цялото общество, защото става въпрос за спасяване на човешки животи , а и не само. Ще се създадат условия за много по-стабилни инвестиции и качествен туризъм, тъй като част от Спешната медцинска помощ ще обслужва и туризма в България“, каза министърът на транспорта Георги Гвоздейков. 

„Днес е един от онези дни, в които се чувствам горд и удовлетворен от добре свършената работа по пътя на най-важната мисия – здравето на българските граждани. Смело мога да заявя, че за изминалите осем месеца с екипа ми постигнахме много в тази посока, като една от най-важните стъпки беше да осигурим процеса по осигуряване на равнопоставен достъп до спешна медицинска помощ на територията на цялата страна“, заяви от своя страна министърът на здравеопазването Христо Хинков.

Той изрази убеждението си, че възможностите, които ще предостави специфичния въздушен транспорт, ще изведат системата за спешната помощ на ново качествено ниво. Затова ще допринесат модерните технологии и професионално подготвените пилоти, медицински екипи и оператори, каза Хинков. Те ще координират и осъществяват транспортирането на пациенти, оборудване, кръв, органи и лекарства, допълни Хинков.

Специално обучените екипи ще предоставят съвременни и квалифицирани грижи и лечение на пострадали в животозастрашаващи състояния. Всичко това ще намали значително броя на загиналите при пътни инциденти, при трудови злополуки и специфични заболявания, които изискват оказването на спешна помощ в рамките на т.нар. „златен час“, заяви здравният министър. 


Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени