Connect with us

Гербери

От последните минути! Борисов събра спешно Мария Габриел, Денков и Асен

Published

on

Изпълнението на бюджета за тази година върви съгласно най-добрите ни очаквания. От гледна точка на това, както и на бюджета за следващата година, нямаме проблеми по отношение на подготовката за еврозоната. Това каза премиерът акад. Николай Денков по време извънредната среща, свикана от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в комисията по външна политика.

„За нас присъединяването към Шенген е устойчив дългосрочен ангажимент за България да продължи да охранява надеждно външните граници на ЕС и да има стабилна система за охрана на границите“, посочи от своя страна министърът на външните работи Мария Габриел.

„Преговорите не са завършили, процесът е деликатен. Искам да благодаря на колегите от Австрия и Румъния за това, че продъжаваме в много конструктивен дух да изчистваме и последните детайли“, добави тя.

По отношение на изпълнението на критериите за еврозоната министърът на финансите Асен Василев обясни, че според предварителните данни за бюджета за тази година ще има по-малък дефицит от очакваното. Той ще бъде 2,5, а не 3%.

„Ще остане 1 млрд., който ще ни остане, който може да бъде използван другата година да си помогнем за общинските проекти“, поясни той, цитиран от агенция Блиц.

По думите на Василев, тези цифри опровергават всички черни сценарии за това, че държавата ще фалира. „Този критерий е напълно покрит за тази година“, подчерта той.

„Единственото, което остава, е критерият за инфлацията. До голяма степен тя е внос в България“, посочи Василев.

„Това че Шенген се отвори, е много добра новина. Пълният ефект няма да се постигне докато не се отворят сухопътните граници. България ще преследва тази цел изключително упорито, тъй като това е ръст за българската икономика и ръст за всички фирми“, изтъкна финансовият министър.

„Искам да ви помоля за повече оптимизъм. Тъй като съм част от всичко това, което хората правеха, в лицето на премиера Денков, на Кирил Петков, Мария Габриел, Калин (Стоянов – бел. ред.)“, заяви председателят на комисията по външна политика Бойко Борисов.

„Най-ценното са сухопътните граници, които ни остават, и ние няма да се откажем от тях. Но ползването на информационната система означава съсвесм друго доверие към България“, подчерта той.

„Най-малко биха ни задоволили тези резултати без сухопътните граници. В последните години ставаме свидетели на огромен брой трафиканти вътре в страната, загинали полицаи. Това не можеше да не се отрази в чуждите медии, специално в Австрия“, каза Борисов.

Той изтъкна огромния труд на МВР и Гранична полиция в борбата с трафика на мигранти.

„Ние създадохме мнозинства, които решиха всички проблеми. Ние за дни свършихме всички тези работи. Огромен труд“, заяви Борисов.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени