Connect with us

Гербери

Властта проговори за Шенген, специални благодарности към Бойко Борисов

Published

on

Проведохме многобройни часове на преговори за детайлите относно влизането ни в Шенгенското пространство. Продължаваме да работим много активно с партньорите в Австрия, Румъния и ЕК относно пълноправното ни членство в Шенген. В края на март ще отпадне контрола по въздушните и морските граници. 

Това заяви на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, която коментира темата за влизането на България в Шенген по въздух и вода, цитирана от Новини.бг.  

„Приемането ни в Шенген е държавен приоритет. Искам да благодаря специално на Бойко Борисов, който следеше и участваше в тези тежки преговори. България е заслужила мястото си в Шенген. Нашата идея е сигурност чрез сътрудничество. Специално искам да благодаря на вътрешния министър и неговия екип, на правосъдния министър и неговия екип, на всички парламентарни групи, на президентската институция. Показахме, че когато говорим на един език, можем да постигнем много за България“, добави Мария Габриел. 

„Нашата цел е през 2024 година да има ясна дата и за отпадането на контрола по сухопътните граници. България ще направи Шенгенското пространство по-сигурно. Искаме през следващата година да продължим да показваме добри резултати. Искам да благодаря на Австрия за конструктивните преговори“, отговори на журналистически въпроси вицепремиерът Габриел.  

На брифинга участие взе и вътрешният министър Калин Стоянов. „Изключително доволен съм от постигнатото и свършеното до момента. МВР получи отлична оценка и подкрепа дори от тези, които в момента ни възпрепятвстват по пътя към пълноправното членство в Шенген. Ще продължим да правим това, което е необходимо като министерство. Благодаря на всички служители в МВР за свършената работа“, каза той. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени