Connect with us

Нюзрум

Знаково лице от БСП си изпусна нервите: Само изрод може да направи такова нещо

Published

on

Добре е, че бюджетът компенсира донякъде инфлацията. Лошото е, че основната цел на бюджета е на всяка цена да постигаме 3% дефицит. Никъде в ЕС няма такава основна цел. Най-притеснителното за нас е, че и тази година няма никакви реформи. Това заяви народният представител от БСП проф. Румен Гечев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му се наливат близо 1 милиард лева повече в здравеопазването, но болниците си остават търговски дружества, а Здравната каса плаща в десетки пъти по-скъпи лекарства на частните болници, отколкото на държавните.

„Един от световните лидери сме по брой легла на 100 хиляди души, т.е. издържаме повече легла, отколкото е необходимо. Бюджетът на Здравната каса за последните 5-6 години е близо двоен, а качеството на услугата далеч не е. Затова казваме, че наливаме повече пари в сектор, който е нереформиран“, обясни социалистът.

„Няма как да се съгласим да продължаваме по системата, че парите следват ученика или студента. В резултат на това никой учител или директор не смее да остави ученик да повтаря, не дай си боже да го изключат. В университетите сякаш от 100 места завършват 120 души. Ние имаме с близо 30% повече места в университетите, отколкото завършилите средно образование. Може да обучим и една голяма китайска провинция в нашите университети. В социалната сфера ние предложихме да се приемат реални стимули за нашите деца и младежи, предложихме да се увеличат и помощите за майките с деца през втората година, но и това не беше прието, при положение че за всеки българин е ясно, че демографският проблем е най-големия за нас“, каза още проф. Гечев за бюджета.

Според него българската енергетика се развива по една трагична спирала.

„Оставяме в калта 2 чудесни реактора – 3 милиарда са загробени в Белене, сега на четворна цена тепърва ще чакаме 7-8 години да се получи лиценз за 7 и 8 блок в Козлодуй. При това парламентът определя какви да са реакторите. Това се прави заради слугинаж към Вашингтон, възможно е да има и комисионни за тези, които подписват празен чек“, подчерта социалистът.

Проф. Румен Гечев бе категоричен, че от БСП не са съгласни с промените в Конституцията.

„Гласувахме „против“ всички предложения, защото считаме, че тези промени се правят, за да си назначат техни хора. В момента сглобката контролира всички институции и сега ще ускорят процеса по овладяване на регулаторите. И искат да циментират властта си в Конституцията. С тези промени мнозинството на главния прокурор ще се избира от партиите в парламента. Те ще изберат такъв прокурор, който да спира всички дела срещу тях“, обобщи той за конституционните промени.

„Хората, които са рязали и са се черпили с торта, върху която има детска глава и хора, които 300 дни са се борили срещу фашизма – това са изроди. Само изрод може да направи такова нещо – да прави торта с детски главички„, каза в заключение проф. Румен Гечев.

Най-четени