Connect with us

Нюзрум

Ротация дебне и служебния кабинет? Проф. Киров категоричен: Ако никой не се съгласи да е премиер, избори няма да има

Published

on

Президентът Румен Радев може да приложи ротация и при служебните кабинети, достатъчно е двама от списъка по “домовата книга” да се съгласят да оглавят временно правителството, обясниха пред “Труд news” конституционалисти.

Според тях Радев може във всеки момент, в който реши, да замени служебния министър-председател, няколко министри и дори цялото правителство като издаде нов указ. Юристи бяха категорични, че за разлика от провалената ротация на сглобката, тази ще е успешна. Както и че държавният глава няма никакво ограничение от конституцията да смени служебен премиер.

Държавният глава започна спешни консултации с потенциалните възможни фигури за служебен премиер, които са описани в конституцията веднага след като от ИТН върнаха третия мандат. В президентството за разговор в четвъртък бяха председателят на 49-ото НС Росен Желязков,  гуверньорът на БНБ Димитър Радев и председателят на Сметната палата Димитър Главчев. По време на разговорите президентът ги е питал как преценяват ситуацията и биха ли приели да са служебен премиер. По информация на “Труд news” всички са дали отрицателен отговор. Едната причина е, че Росен Желязков и Димитър Главчев са ярки имена от ГЕРБ, освен това, ако Желязков приеме, то парламентът трябва да избира нов председател, което ще е изключително трудно при създалото се напрежение между политическите формации там. Затова всички наблюдатели смятат, че най-вероятно служебен премиер ще се окаже единият от двамата заместници в Сметната палата – Тошко Тодоров и Горица Кожарева. И двамата са назначени още през 2015 година и освен това не са партийно обвързани. Тодоров и Кожарева са финансисти. Според източниците на “Труд news” Тодоров имал повече шансове, тъй като работел добре със секретаря по вътрешна политика на президента Румен Радев. Срещите на Радев с потенциалните премиери ще продължи и днес, когато президентът ще разговаря със заместниците на гуверньора на БНБ и заместниците в Сметната палата.

Юристи коментираха, че едва ли и някой от заместниците би се съгласил – за БНБ причините са ясни, но за Сметната палата също има сериозна пречка. И двамата заместници на Главчев имат право на втори мандат, от който обаче трябва да се откажат, приемайки да влязат в служебно правителство. В Закона за Сметната палата изрично е посочено, че председателят, заместник-председателите и членовете на Сметната палата не трябва да са били 3 години в изпълнителната власт.

Президентът беше категоричен, че ще бърза с консултациите за съставяне на служебно правителство. Дори и да проведе разговор с омбудсмана Диана Ковачева, Радев няма как да я назначи за служебен премиер, тъй като заминава за български съдия в Европейския съд по правата на човека (EСПЧ), а зам.-омбудсманът Елена Чернева-Маркова подаде оставка.

Пламен Киров, професор по конституционно право, пред “Труд news”

– Професор Киров, какво става ако всички от списъка в “домовата книга” откажат да бъдат служебен премиер?
– Няма да могат да се проведат предсрочни избори. Стига се до тупик. Правителство в оставка има, но по силата на чл. 99, ал. 7 от Конституцията, то не може да организира избори. Това е задача само на служебното правителство, при това основна. Така пише в Конституцията – задачата на служебното правителство е да организира честни и свободни избори. Очевидно, че правителство в оставка не може да провежда избори.

– И при това положение поне един от нежелаещите ще трябва да се съгласи.
– Да, ще трябва някой от списъка да се съгласи. Ще му назначат един вицепремиер, който да разбира от тази работа и практически ще имаме едно лице, което ще е начело на правителството и друго, което ще свърши работата. Да не мислите, че Денков нещо е свършил за изминалите девет месеца?

– Може ли да се направят структурни промени в служебния кабинет, например да има двама вицепремиери?
– Не могат да се създават нови министерства, не могат да се закриват министерства, както и да се сливат. Но що се отнася до структурата може да има и министър без портфейл, може да има и министър на две министерства. Само Народно събрание може да прави това.

– Нали 49-ото НС ще продължи да действа, до конституирането на следващото?
– То ще действа, ама не е ясно дали ще кандиса да прави такива промени.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени