Connect with us

Нюзрум

Съдът реши за шефа на „Пирогов“, върна му…

Published

on

Софийският градски съд върна исковата молба, с която директорът на спешната болница „Пирогов“ д-р Валентин Димитров обжалва решението на здравното министерство за освобождаването му от поста.

Определението на съда е от края на миналата седмица и подлежи на обжалване.

Пред БНР д-р Димитров обясни, че документът не му е връчен и тепърва ще решава дали да го обжалва. 

Според мотивите на съда, тъй като д-р Валентин Димитров не е акционер в дружеството Университетска болница за активно лечение и спешна медицина „Пирогов“, не е допустимо да иска отмяна на решенията на едноличния собственик – Министерството на здравеопазването, и на Съвета на директорите, с които той следва да бъде освободен от поста и от директорския съвет.

Тези действия бяха предприети от министър Христо Хинков в края на ноември заради одит, показващ лошо управление на болницата.

Сегашното определение на съда, че жалбата му е недопустима, може да бъде обжалвано в 7-дневен срок от връчването му.

Днес действащият директор д-р Димитров обясни, че документът не му е връчен, а решението за обжалване ще вземе, след като го обсъди с Медицинския съвет и Съвета по здравни грижи.

Очаква се в четвъртък тези структури да заседават по заявката на началници на клиники и отделения, че ще подадат оставките си от 1 февруари, ако продължи общественият натиск върху болницата. 

Най-четени