Connect with us

Нюзрум

Заместникът на Хинков го издаде: Предприел е нужното за освобождаване на шефа на „Пирогов“

Published

on

Като принципал на лечебното заведение министърът на здравеопазването е предприел всички необходими законови стъпки за освобождаване на настоящия директор на „Пирогов“.

Това заяви проф. Илко Гетов, в качеството си на заместващ министъра на здравеопазването на среща с майката на Даная Ани Стоянова и представители на протестиращи пред Министерството на здравеопазването, които настояха за отстраняване на директора на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ д-р Валентин Димитров. 

По време на срещата Ани Стоянова била информирана за всички действия, предприети от страна на министерството по случая с дъщеря й Даная. В следващите дни предстои да бъде представен и докладът от повторната проверка на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и констатациите в него.

Междувременно още вчера от Министерството на здравеопазването е разпоредена нова проверка. Тя следва да бъде осъществена незабавно от комисия, в състава на която да бъдат включени по двама представители от ИАМН, Националната здравноосигурителна каса, Изпълнителна агенция по лекарствата и служители от Звено „Вътрешен одит“ на Министерството на здравеопазването. При необходимост в хода на проверката е предвидена и възможност за привличане на допълнителни експерти.

Проф. Гетов пое ангажимент на утрешното заседание на Министерския съвет да запознае правителството с всички тези факти, обстоятелства и развитие на казуса. 

Още на 22 януари граждани се събраха в знак на протест пред лечебното заведение с искане за отстраняване от поста на директора Валентин Димитров и обективна проверка на фактите по случая „Даная“. По-късно на 22 януари се състоя среща между ръководството на университетската спешна болница „Пирогов“, лекуващия екип на Даная, майка ѝ Ани Стоянова и Кремена Кунева.

От УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ обясниха, че е бил проведен подробен разговор и са били дадени отговори на много въпроси, както и детайлна информация за всеки етап от лечението на Даная.

През май 2023 година 15-годишното момиче почина в болницата.

В началото на годината от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ съобщиха, че на 8 януари 2024 г. започва втора проверка по случая „Даная“ по повод разпространени в публичното пространство съмнения в резултатите от първата проверка, целяща да установи фактите при лечението на детето.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени