Connect with us

Нюзрум

Фрапиращ случай разтърси престижна наша болница! Лекарите искат подкрепа от Хинков

Published

on

Огромен скандал разтърси клиниката по Кардиология на една от най-престижните ни болници – УМБАЛ „Лозенец”. Заради отстраняването на началника на звеното д-р Добри Хазърбасанов по време на болничен и назначаването на нов началник, медиците са на прага на радикални действия, в случай че доцентът не бъде върнат на поста си. Лекарите са категорични, че техният фаворит е ударен заради сигналите, които е подавал към Министерство на здравеопазването и НЗОК за груби нарушения в болницата, след което е последвала глоба от 300 000 лева, предава.

Лекарите алармират за фрапиращия случай в открито писмо до здравния министър Христо Хинков и се надяват на неговата подкрепа.

Най-шокиращото в случая е, че на мястото на доц. Хазърбасанов е назначен кардиолог с доста съмнителна репутация, по разказите на лекари. Новият шеф на клиниката е супер компрометирана личност, уволнен е от много болници, твърдят те. Това е грубо нарушение – назначава се компрометирана личност, за да продължат да се осъществяват грубите нарушения в болницата, гневни са в клиниката по Кардиология.

Медиците разказват, че сред грубите нарушения на медицинската етика е отчитане на стентове при оперирации на дебело черво, без изобщо да бъдат поставяни.

„Уронва се престижът на болницата. Подкрепяме истината и настояваме д-р Хазърбасанов да бъде върнат.”, заяви пред Lupa.bg прочутият кардиолог д-р Ембие Азис, спасила стотици пациенти, която бе обявена за „Доктор на годината“ през 2022-а.

Ето и какво написаха лекарите в своето открито писмо до здравния министър:

На 26 януари ни бе съобщено, че на мястото на началника на Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Лозенец” доц. д-р Добри Хазърбасанов, по време на неговия отпуск по здравословни причини
е назначен временно изпълняващ длъжността друг началник – д-р Николай Димитров. Изпълнителният директор отказва да връчи подписаната от него заповед, но потвърждава за това решение.

Като причина за назначението медиците смятат, че стоят подадените от доц. Хазърбасанов сигнали до МЗ и НЗОК за груби законови, етични и медицински нарушения, извършени в отделението по Съдова хирургия с началник д-р Асен Тодоров. Тези нарушения са извършени със знанието и подкрепата на изпълнителния директор на болницата д-р Христо Стоянов, пишат те.

В отговор на подадените от доц. Хазърбасанов сигнали е извършена проверка от НЗОК и УМБАЛ „Лозенец” е глобена с над 300 000 лева.

По време на всеки болничен рапорт, Христо Стоянов изтъкваше, че има силна политическа подкрепа и изразяваше решимост да взима еднолични решения, като освобождава и назначава нови началници. Д-р Стоянов заявяваше, че несъгласните може да се оплачат до всички партийни централи.

Медиците сигнализират за сериозен системен натиск върху отстранения началник, което влошава здравословното му състояние. Лекарите изразяват недоволството несъгласието си от решението на изпълнителния директор. Това решение представлява неетично, неморално и неколегиално отношение на изпълнителен директор към началника и екипа на най-голямата и успеишно работеща клиника в болница „Лозенец”, завършват недоволните медици.

Най-четени