Connect with us

Нюзрум

Дянков с прогноза за кабинет след вота: Вариантите са 2!

Published

on

„Не смятам, че е време за премахване на плоския данък. Това е една от малките политики, които в последните 15 г. се знаят и извън България.

Ако променим това, няма да има с какво да привличаме чуждестранни инвеститори, имайки предвид политическата нестабилност, слабото усвояване на еврофондовете“, това заяви бившият министър на финансите Симеон Дянков пред NOVA NEWS.

Той не очаква, да се сформира мнозинство за неговото премахване. „Не виждам такава коалиция”, каза Дянков и припомни, че този данък беше приет по времето на Тройната коалиция.

„Аз не бих променил сегашния данъчен модел, но сме в ситуация на хронични дефицити”, каза Дянков. По думите му вземането на 100% от дивидентите на държавни дружества е попълнило бюджетния недостиг, за да може страната ни да стигне заветните 3% бюджетен дефицит.

„Подобна операция всяка година ни вкарва в дълг”, заяви финансистът.

„Проблемът беше, че не се инвестира в инфраструктура, нито в конкурентноспособност”, допълни той.

Според него, следващото редовно правителство трябва да бъде създадено много бързо. То може в рамките на няколко месеца да направи така, че България да влезе бързо в еврозоната и в Шенген за няколко месеца.

„България е единствената страна, която е само с един транш по ПВУ”, обясни финансистът.

Той очаква, че след изборите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще започнат да си говорят.

„Ще има различни възможности. Ще има и друга възможност – дясно либерална – ГЕРБ, ИТН и ДПС.

За мен това също е добра възможност за влизане в Шенген и еврозоната“, каза бившият финансов министър в първия кабинет на Бойко Борисов.

Според Дянков пенсионната реформа по времето на Иван Костов била добра, но вече остаряла.

„Време е тя да се преразгледа. Всички знаем проблемите със сегашната пенсионна система”, каза бившият финансов министър, по времето на чието управление бе отворен и Сребърния фонд за допълване на държавния бюджет.

Той е категоричен, че пенсионната реформа винаги носи политически минуси.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени