Connect with us

Гербери

Владислав Горанов осветли огромна издънка на Асен Василев и разплака българина с прогноза

Published

on

В предаването „Money.bg“ бившият финансов министър Владислав Горанов коментира темите за финансовата рамка на държавата и за влизането на България в Еврозоната. 

„Преди време направих заключението, че Асен Василев не е съставил и не е изпълнил нито един бюджет. За добро или за лошо и сега така ще се случи. Лошото е, че през всичките тези години нямаше нито един политик, който да носи отговорност за фискалната политика на държавата и да пази фиска от парламента.

Даже понякога, докато управляваше Асен Василев, се налагаше парламентът да пази фиска от финансовия министър, в резултат на което ние не предприехме навреме необходимите мерки за присъединяване към Еврозоната. Становището на Международния валутен фонд по последния преглед на състоянието на българските публични финанси е толкова критично, колкото не е било в последните 20 години. 

Водената от нас фискална политика не отговаря нито на икономическия цикъл, нито на поставените цели, свързани с присъединяването към Еврозоната. За съжаление, политическата криза не е престанала и когато има политическа криза, най-често се сриват публичните финанси“, каза Владислав Горанов. 

В ефира на Bulgaria ON AIR той заяви, че в следващите няколко месеца ни очаква един от тези сценарии: или някой ще трябва да ограничава разходите, или съвсем скоро Европейската комисия ще ни постави в процедура за свръхдефицит и тогава силово, по правилата на европейските договори, ще трябва да ни се налага да си нормализираме фискалната рамка. 

По думите му имаме повече разходи като ангажименти, отколкото пише в бюджета, а в същото време имаме неизпълнение на приходната част, което увеличава дупката в бюджета.

„Ще става все по-трудно“, прогнозира Горанов.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени