Connect with us

Timeline

Партиен лидер бие тревога: Хората, които ни хранят, останаха без хляб!

Published

on

Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките. Хората, които ни хранят, останаха без хляб – недопустимо е!

Това написа в страницата си във Фейсбук председателят на ВМРО Красимир Каракачанов. Повод за думите му е опустошителната градушка, която удари едни от най-плодородните земи в България и унищожи десетки хиляди декари продукция.

По традиция държавата я няма, има само оправдания. Сега тепърва ще се описват щетите. Компенсации ще получат само тези земеделци, чиито площи са на 100% засегнати. За другите няма да има помощ и щетата си остава за тяхна сметка. Как ще си хранят тези хора семействата – държавата нехае, възмущава се Каракачанов.

Преди две седмици от Агенцията за борба с градушките обявиха, че се подготвят за сезона. Сега твърдят, че не е имало никакво ранно предупреждение, изстреляли над 1100 ракети, но щетите са факт. Започва голямото описване, подаване на документи, а помощите може да се забавят с месеци, дори години. За пореден път действията са след дъжд качулка и за пореден път държавата е неподготвена, гневи се  още лидерът на ВМРО.

Той отново обръща внимание на най-неглижирания от държавата земеделски сектор, а именно плодове и зеленчуци. Точно тези хора сега се оказаха и под ударите на градушката, която не е била предвидена и „прихваната“ на време от Агенцията за борба с градушките. За пореден път.

Но виновна ли е всъщност Агенцията? Експертите, които работят там са също жертва на липсата на държавна стратегия и политика. Тези хора от години получават заплати на ръба на социалните помощи. И протестират, но никой не ги забелязва. Ето така се получава омагьосан кръг, от който печеливши са единствено спекулантите и вносителите на чужда и по-скъпа земеделска продукция – нещо, за което ние от ВМРО от години говорим и срещу, което се борим, подчертава и други проблеми в сектора войводата.

Той е категоричен, че въпросът не е да се чака да падне градушката, а да се действа превантивно и тук е ролята на Агенцията за борба с градушките. Нейният капацитет обаче години наред не просто не е развиван, защото все нямало пари и все на някой не му е особено важно.

Това трябва да се промени, за да могат земеделските стопани да разчитат, че държавата прави всичко възможно да ги защити от градушки.  Няма как да искаме модерно и силно земеделие без защита от градушки!“, категоричен е в позицията си председателят на ВМРО Красимир Каракачанов.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени