Connect with us

Нюзрум

Лидерът на СДС за 49-тото НС: ПП показаха за пореден път, че са хора без опит, незрели, аматьори

Published

on

Как изпращаме 49-то Народно събрание и каква ще е конфигурацията на политическите сили след изборите на 9 юни Tribune.bg разговаря с председателя на СДС и народен представител Румен Христов.

Г-н Христов, каква е оценката Ви за работата на 49-то Народно събрание, как изпращате този парламент?

С раздвоени чувства. Беше свършено нещо полезно, а от друга страна можеше да бъде свършено много повече. Колегите от ПП-ДБ и по-точно от ПП показаха за пореден път, че са хора без опит, незрели, аматьори.

Не се случиха нещата?!

Да, не се случиха нещата, които очаквахме, а вероятно и те.

Вчерашният ден е раздалетелната линия, ще има ли разговори след изборите?

Нека да не казваме отсега дали ще има, но няма да бъдат никак лесни. По никакъв начин това, което се случи вчера с един достоен човек, какъвто е Росен Желязков, не би спомогнало за намиране на допирни точки, за голямо съжаление. Аз го разчитам като опит за отмъщение заради това, че не беше дадена възможност на ПП-ДБ да продължат да правят каквото си искат с 63 народни представители от 240.

А това, което се случва в лявото политическо пространство не Ви ли напомня на „отлюспването“ на СДС преди години?

Да, така е. БСП е основната политическа формация, с която се борим през годините. Те са основен наш опонент, но тук се случва това, през което премина и десницата. Иначе всяка държава и всяка политическа система има нужда от една нормална десница и от една нормална левица. Но ние и в дясно не сме много обединени, нищо че членуваме в голямото семейство на ЕНП. Само тук на терен нещата не се случват.

Създадоха се много временни комисии, ще има ли резултат от работата им?

Те са важни и ако завършат работата си, ще дадат много отговори на обществото, които ние дължим.

Как виждате нещата след 9 юни, вашата прогноза?

Трудна задача. Това, което не разбраха колегите от ПП-ДБ, е, че с нас те имаха 132 народни представители. Няма гаранция, че двете формации ще съберем 121 и тогава ще ни се наложи да търсим евентуално, ако сме заедно, още един партньр. Иначе няма гаранция, че ще бъдем заедно, а ние сме доказали, че можем да бъдем и една добра опозиция, в смисъл подготвена и отговорна. Така че няма да е лесно.

А целите еврозона и Шенген?

Останаха на заден план. Мина един период, в който трябваше да се свършат много неща, а ние не успяхме да ги свършим. От друга страна, нека бъдем реалисти – европейските ни партньори винаги предпочитат да разговарят с едно редовно правителство. То има хоризонт 4 години, докато служебните правителства, ако се случи да има и второ, са с няколко месеца хоризонт и това не вдъхва доверие и нещата се отлагат – това за Шенген преди всичко, защото решението ще е политическо. Що се отнася до еврозоната, изпуснахме момента, когато можехме да покрием критериите. Икономиката се развива циклично, а в световен и европейски мащаб нещата не са розови и от тази гледна точка може да се случи да загубим не една, а и повече години. Това е жалко, защото след мой въпрос към финансовия министър стана ясно, че годишно преките загуби и пропуснати ползи за нашата страна са в рамките на милиард, милиард и половина. Това са много пари за България.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени