Connect with us

Импийчмънт

Радев притеснен за финансите на държавата, призова Главчев да…

Published

on

Президентът Румен Радев изрази притеснение относно финансите на държавата. Той върна лентата година назад, когато тогавашния служебен премиер Гълъб Донев е предупредил, че продължаване на популистките политики във финансите реалният дефицит ще бъде 6,8%

„Силно се притеснявам, че този дефицит от 3% в края на миналата години са резултат от особени финансови гимнастики и насилствено натискане на дефицита с изпразване на Фонда за сигурност на енергийна система, където оставихме 850 милиона, с декапитализация на енергийни дружества в огромни размери, игри с ДДС и с парите на общинуте – „тука има , тука няма“ и още много други неща, които трябва да бъдат анализирани“, заяви президентът, предаде „Трибюн“.

Радев призова Димитър Главчев да направи щателен анализ на финансите на държавата в МФ и да излезе ясно да обясни за какво става въпрос.

„Този насилствено наложен 3% дефицит и редица гимнастики, има опасност тази година да избие нагоре, както и инфлацията“, добави държавният глава.

Притеснения за публичните финанси изрази на срещата на „Дондуков“ 2 и депутатът от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова „През последните няколко дни се появи информация, че се извършват разходи в големи размери. Това е притеснително и крие съществени рискове. Първият е с ликвидността на социалната система, как ще се отрази това на бюджета на фона на стремежа към еврозоната“, посочи тя. Петкова заяви, че поведението на финансовият министър в оставка Асен Василев е много притеснително.

„Взехме решение за лимитиране на извършване на разходите от служебния кабинет, трябва да бъде проверени тези разходи“, призова още тя.

Лидерът на „Възраждане“ също взе отношение по темата като заяви, че се манипулират и фалшифицират данни на официалната статистика у нас

„Председателят на НСИ отрече, но безпрецедентно след 3 дни получихме писмо от служители на Националаната статистика, които заявяват точно обратното и цитират писмо от шефката на Евростат – това е българката Марияна Коцева, която преди това беше шеф на НСИ. В това писмо Евростат заявяват, че виждат нередности в работата на НСИ. Това се върши под диктата на финансовия министър, за да влезем в неговия фетиш от дефицит 3%“, заяви Костадинов. Той добави, че днес ще имат среща в Националният статистически институт като призова Димитър Главчев да се направи проверка, защото сигналът е от служители и е на база данни на „Евростат“.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени