Connect with us

Импийчмънт

Цирк при Радев: Президентът се пошегува с Тошко, но той не схвана и стана страшно

Published

on

След като Димитър Главчев представи целия си служебен кабинет пред парламентарните партии по време на консултациите при президента Румен Радев. 

Думата взе Йордан Цонев от ДПС:

„Има фокус върху двете основни цели на държавата в момента – приемането ни в еврозоната и Шенген. Кабинетът може да разчита на нашата подкрепа“

След него се изказа лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов:

„Това е добре балансиран кабинет с представители, които добре балансират между трите доскоро управлявали държавата партии. В него фигурират имена, които в годините назад са били публично свързвани с ДПС, ПП-ДБ и ГЕРБ.

Изненадва ме реакцията на ПП-ДБ, защото те имат поне четирима души в този кабинет. Реакцията им е лицемерна.“

Според него се подготвя коалиция за изборите от досега управляващите партии.

„Няма как да имаме доверие на такъв кабинет, че може да проведе честни и свободни избори. Имаме голямо предимство – изборите ще са две в едно. В този случай е хубаво всички политически сили, които искаме да има висока избирателна активност, да направим всичко необходимо да изкараме максимално много хора, които да гласуват. Само така ще преодолеем купения вот.“

По думите му е крайно време България да има българско, а не евроатлантическо правителство. 

Румен Радев се обърна към Тошко Йорданов шеговито: 

„Сега и вие ли ще припознаете, че имате човек в кабинета“, запита той.

Отговорът не закъсня:

„Ако закачката е с Евтим Милошев – не нямаме. Мога много неща да кажа за него, но ще се въздържа, защото няма да ви хареса. Нашето мнение е, че тази консултация след промените в Конституцията, показва безсмисленост. 

Тези наистина глупави промени в Конституцията, които направиха колегите от ГЕРБ и ДПС и онези, които се обидиха и излязоха, защото тяхна е най-голяамта вина заради желанията на Христо Иванов. 

Нормално е да има съмнения за партийно влияние в този кабинет. Този кабинет е на ПП-ДБ и Христо Иванов. Главчев бе избран именно с техните гласове за шеф на Сметната палата и именно те го сложиха в имената за евентуален премиер. 

Сега Петков се сърди като малко дете, че е паднал и се е ударил. Когато българите позволяват малки деца да си играят със законите, получават това. 

Надяваме се КС най-накрая да се сети каква му е ролята и да разгледа двете заведени жалби и да вземе решение. Ако това не се случи, в следващия парламент, ние ще търсим мнозинство за нови промени в Конституцията.

Думата бе взета от Теменужка Петкова: 

„Публичните финанси на България са много важна тема. През последните дни се появи информация, че се извършват разходи на публични финанси в особено големи размери. Подобен подход крие съществени рискове. Първият е свързан с ликвидността на системите, особено със социалната. Апелирам да се обърне сериозно внимание на тази тема. 

Поведението на Асен Василев ни притесни много и затова лимитирахме възможността му да извършва разходи. 

Притеснението ни идва от това, че на практика в този период на годината се извършват разходи, без да имаме сигурност, че приходите ще постъпят.

Йордан Цонев също изрази притесненията си по тази тема. Румен Радев също се съгласи с тях: 

„Още Гълъб Донев алармира, че не трябва да се продължава с популистките политики“

Той посъветва Главчев МФ да направи щателен анализ за финансите на държавата и да излезе и ясно да обяви за какво става въпрос. 

„Този изкуствен дефицит може да избие нагоре, както и инфлацията“, добави той.

Думата бе взета от Станислав Балабанов: 

„Срещата днес е огледало, което отразява глупостта на ПП-ДБ. Те посегнаха на най-важния закон в държавата. Резултатът е ясен. Нека изтърпим тези два месеца и да отидем на едни максимално честни избори. 

„Дано българите си направят правилните избори, когато след два месеца отидат на избори и отсъдят спрямо заслуженото. ПП-ДБ посегнаха на най-важния и независим закон в тази държава“.

Румен Радев се включи и подчерта, че единственото плащане по плана за възстановяване и развитие е по времето на служебния кабинет. 

„Ние сме единствената страна, която не изпълнява условията, за да се отпушат плащанията“, подчерта той.

„Пожелавам на г-н Главчев да направи крачки напред, но без подкрепата на парламента ще е трудно. По стечение на обстоятелствата досега правих 5 клетви на служебни правителство в президентството. Имаме вече друга ситуация. Правителството ще положи клетва пред НС“, каза той.

„Още веднъж да споделя – каквото има като претенции и съвети към служебния кабинет, нека се обърнете към господин Главчев до понеделник. До тогава ще вляза в комуникация с него, за да видя има ли промяна и във вторник рано сутрин ще разпиша указа за служебния кабинет и двата други указа – за избори за европарламент и предсрочни парламентарни. 

После ще говоря с г-н Желязков правителството да положи клетва и още в същия ден да се извърши смяната“, завърши Радев, предаде Блиц.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени