Connect with us

Нюзрум

Сакскобургготски: Ако всеки режим или всяка политическа система тръгва да руши предишната…

Published

on

„Рушенето на паметници не е добър признак. Ако всеки режим или всяка политическа система тръгва да руши предишната, нямаше да има нито Триумфалната арка, нито пирамиди, и с това трябва да се съобразяваме всички. Цар Борис го доказа и това ми остана в съвестта – България да е над всичко и преди всичко.“

Това каза бившият премиер Симеон Сакскобургготски на тържествена церемония за отбелязването на 130 години от рождението на цар Борис III във Военната академия в София.

Цар Борис III е роден на 30 януари 1894 г. в София. Той е син на цар Фердинанд I и Мария Луиза. Възпитаник е на Военната академия. Възкачва се на престола на 3 октомври 1918 г., когато е едва на двадесет и четири години. По време на неговото царуване жените в България за първи път получават избирателни права, а в резултат на сложни дипломатически игри и уговорки с Германия и СССР той успява да върне отнетата ни десетилетия по-рано Южна Добруджа.

Царят успява и да се договори с Хитлер Македония да е под български протекторат, независимо че тя е в състава на Третия райх по онова време. А в началото на март 1943 г. вследствие на личната намеса на Борис е отменена и заповедта за депортиране на българските евреи.

Борис III e баща на Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза Българска. Той умира на 28 август 1943 г. при неизяснени и до днес обстоятелства.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени