Connect with us

Гербери

Мария Габриел след знаковата среща: Споделяме обща отговорност за мир в региона

Published

on

Турция не е само наша съседна страна, а приятел, съюзник в НАТО и стратегически важен партньор. Имаме не само общи инициативи, но и споделяме обща отговорност за мир, стабилност и сигурност в Югоизточна Европа и Черноморския регион. Това заяви на брифинг пред медиите вицепремиерът и външен министър Мария Габриел след срещата си с министъра на външните работи на Турция Хакан Фидан, предаде репортер на Novini.bg.

Българският вицепремиер отбеляза, че визитата на дипломат №1 на Турция също така демонстрира волята на двете страни да надградят постигнатото, но и „да дадат общ отговор на днешните глобални и регионални предизвикателства, които да превърнем във възможности“.

Мария Габриел подчерта, че България ще продължи да подкрепя европейския път на Турция.

По темата с миграцията външният ни министър посочи, че тя е особено важно не само за България, но и за целия Европейски съюз. В тази връзка Мария Габриел увери, че защитата на бългоро-турската граница ще продължи и в бъдеще.

От своя страна турският министър Хакан Фидан поясни, че България е важен партньор по отношение на енергийните проекти, надежден съсед и силен съюзник. Той съобщи също така, че е предал на Мария Габриел официална покана от президента Ердоган да посети Турция след м. март.

Министър Фидан каза още, че между двете страни има отлично сътрудничество в сферата на сигурността, а двустранният търговски обмен е надхвърлил 7 млрд. долара за 2023 г.

Турското и мюсюлманското население в България винаги е бил сред приоритетните въпроси за страната ни. Отдаваме голямо значение на реставрацията на нашето културно наследство в България и сме готови да окажем помощ и подкрепа, ако се налага, добави още външният министър.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени