Connect with us

Импийчмънт

На ръба на мизерията: Майката на президента Радев без вода по празниците

Published

on

Майката на президента Румен Радев и съселяните ѝ от хасковското село Славяново живеят на ръба на мизерията без вода вече повече от три месеца. Като в бедствено положение изкарали и най-светлите рождествени празници, без да могат да изчистят домовете си, да спретнат трапезите както подобава, и да се изкъпят като нормални хора, пише „Ретро“.

Проблеми с водоснабдяването в района имат от години, но никога не е било толкова зле, жалват се местните. Те споделят, че преди водата поне ту спирала, ту идвала, а сега, вече месеци наред, нямало налягане и от чешмите не потичала ни капка. Жителите на селото са писали до омбудсмана Диана Ковачева, последвала проверка, а отговорът – няма достатъчно вода в кладенците. „Има проблем от много години, но с продължителното засушаване през лятото намаля дебитът на река Голяма, която в момента изобщо не е голяма. Кладенците са изградени в непосредствена близост до самата река и са зависими от нея. В момента тя е суха“, коментира неотдавна кметът на селото.

Училището в Славяново, в което навремето е бил ученик и президентът Радев, е без вода от началото на новата учебна година. Пълнят се бидони, туби и шишета от кладенците и се извозват с автобуси, за да се поддържа хигиената а тоалетните и да има с какво децата да си измият ръцете.

От ВиК твърдят, че са направили всичко възможно, но няма как да решат проблема, след като сондажните кладенци са пресъхнали. Решението е в нов водоизточник. Работи се в тази посока, но ще са нужни поне 4-5 месеца.

Майката на президента Румен Радев живее сама. Онези, които могат да разчитат на съпруг или роднини, се справяли по-леко, но пенсионерката е вдовица от близо З години и се бори с всички злободневни проблеми сам-самичка. Със сина си тя се чувала всеки ден по телефона. Станка обаче не била съгласна да се мести да живее в столицата при него или при сестра му Лозана дори само за суровия зимен сезон. Тя се отоплявала с печка на дърва, въпреки че преди години заради камината с покойния мъж Георги направили пожар в дома си. Поне пенсионерката била мобилна ѝ имала възможност да ходи с колата до по-големите градове наоколо, за да си купува от супермаркетите минерална вода за пиене. Тя изкара шофьорския курс и взе книжка на достолепната възраст 80 години, а в момента управлява симпатично дамско сузуки, подарък от сина ѝ.

Най-четени