Connect with us

Fake Harvard

Асен Василев върна ресторантьорите в реалността със ставката от 20% ДДС

Published

on

Връщане на ставката от 20% ДДС върху храната и безалкохолните напитки и върху хотелското настаняване е предвидено в пакета от данъчни закони, които финансовото министерство възнамерява да публикува за обществено обсъждане по-късно днес. Това каза пред журналисти финансовият министър Асен Василев след участието си в традиционната закуска с американския бизнес, организирана от Американската търговска камара в България. 

До това решение се е стигнало след среща с ресторантьорския бранш, на която от страна на двете браншови организации е поет ангажимент да изсветлят сектора, обясни Василев. Това означава да се увеличат облагаемите доходи на работещите в бранша и да се повиши събираемостта на данъците.

„Ако това условие бъде изпълнено, разглеждаме възможността и за оставането на сегашните 9% ДДС“, каза Василев и обясни, че има достатъчно време тази промяна да бъде направена до окончателното приемане на промените в данъчните закони. Причината е, че парламентът няма да работи до 8 ноември и на практика данъчните промени ще се гласуват след това и непосредствено преди в пленарната зала да бъде вкаран бюджетът за догодина.

В същото време остава и вариантът за преминаване специално на ресторантьорския бранш на патентен данък. „Обмисляме и този вариант, особено за по-малките заведения, тъй като този налог позволява по-голяма събираемост“, каза той. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени