Connect with us

Парламент

Кирил Петков май много си повярва! Иска да мери мускули с Борисов, ето къде го чака

Published

on

Бившият премиер и национален съпредседател на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков е най-вероятният водач на листата на ПП-ДБ във Втори МИР Бургас, пише Флагман.бг.

На този етап е сигурно, че начело тук няма да бъде Константин Бачийски, а ще е един от националните лидери на Промяната.

Обсъжданите имена са на Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Христо Петров, по-известен като Ицо Хазарта.

Според източници от националното ръководство на ПППП Кирил Петков сам е изявил желание да застане начело на листата в Бургас, изтъквайки, че именно тук има лична кауза – битката за зщитената зона „Корал“ в морето и на плажа край Царево.

Друг е въпросът дали тя ще му донесе гласове, защото срещу обявяването на защитените територии и в акваторията, и на сушата, скочиха всички хора на юг от Приморско.

Присъствието му в елита на ПП ще обърка сметките на всички от вътрешния кръг, тъй като досега лидерите на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ братски бяха разделили четирите столични района.

Заради това е най-вероятно Кирил Петков да отстъпи първото място в 23-ти МИР София за акад. Николай Денков, а самият той да се „жертва“ в Бургас.

Националният лидер на ПП СЕК Константин Бачийски, който бе избиран за депутат от ПП-ДБ в последните три парламента не отпада от листата за 9 юни.

Той ще е на последното място по негово желание, тъй като смята, че може да спечели преференциална подкрепа, с която да пренареди листата.

Нещо повече – Бачийски е декларирал пред националното ръководство на ПП, че с екипа му могат да спечелят  между 4 и 5 хил. гласа в Бургаска област за предстоящите избори.

Константин Бачийски (в ляво) и екипът му смятат, че могат да спечелят между 4 и 5 хил. гласа и да пренаредят листата на ПП-ДБ. Снимка: Флагман бг

Второто място този път със сигурност ще е за Димитър Найденов от „Демократична България“, който на изборите досега винаги е печелил между 2 и 3 хил. гласа мажоритарна подкрепа.

Планът на ПП-ДБ е с вътрешна конкуренция да се опитат да вдигнат резултата си и ако може отново да спечелят три мандата във Втори МИР Бургас, което към този етап изглежда програма максимум за коалицията.

Третото място ще е за Емил Соколов – едно от най-разпознаваемите лица на ПППП в Бургас, четвъртото място ще е за ДСБ и лично ген. Атанас Атанасов ще определи кой да го заеме. Петата позиция е за ПП Зеленото движение, но не за националната лидерка Даниела Божинова.

Причината е, че самата тя е заявила, че й се полага по право водаческо място. Тя ще е начело в Перник, откъдето ще отпадне Бойко Рашков.

Появата на Кирил Петков в Бургаската листа начело е своеобразно „хвърляне на ръкавицата“ към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов харесва подобни предизвикателства, когато става въпрос за проява на чест и достойнство, дори и да са самоубиствени.

Затова няма да му е проблем да поведе бургаската листа, за да „се сбори“ условно с Кирил Петков точно в регион, който счита за своя най-твърда и голяма крепост, заради силните общински структури, зад които стоят кметове на ГЕРБ, избирани всичките на първи тур. Затова Флагман не изключва той да застане начело на отбора на ГЕРБ във Втори МИР.

Бургаският многомандатен избирателен район е атрактивен за национални лидери от години.

Кандидати за депутати тук са били Георги Първанов, Сергей Станишев, Пламен Орешарски, през 2009 година Божидар Димитров бе кандидат за мажоритарен народен избраник, а през 2013 година най-рейтинговия към онзи момент политик от БСП Димчо Михалевски застана начело на бургаската листа.

С Борисов начело на 9 юни 2024 г. ГЕРБ може да направи петима депутати от общо 14 за този МИР.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени