Connect with us

Нюзрум

Напрежение, страх и борба: От „Маркет Линкс“ проговориха след проучването, което взриви държавата 

Published

on

„Развитието на ситуацията с провала на ротацията и предстоящите предсрочни парламентарни изборите води до повишаване на напрежението в обществото.

Настаняваме се отново в една ситуация, в която има напрежение и дори страх. Това променя цялата атмосфера“, заяви социологът от „Маркет Линкс“ Добромир Живков по повод последното проучване за нагласите на българите относно политическия живот у нас.

„Трябва да направим важна разлика – електоратът на ГЕРБ също е негативен в оценката си за кабинета „Денков“ и Народното събрание (НС). А пък ПП-ДБ имат доста по-различна оценка на кабинета – те го харесват и мислят, че е постигнал много.

Евроизборите

„Обществото не искаше предсрочни парламентарни избори, но виждаме готовност на хората да гласуват – около 40%, а това е сравнително колкото на последните избори.

Може вотът „2 в 1“ да вдигне избирателната активност.

Голямата борба е кой ще спечели колебаещите се. Ядрата на повечето политически сили са втвърдени“, поясни Живков и каза, че според него картината в следващи парламент ще е сходна със сегашната.

„Аз лично не наблюдавам значи, че ще има сериозни размествания, но това не е изключено.

Наблюдава се консолидация и мобилизация сред симпатизантите на ГЕРБ заради силните позиции на г-н Борисов.

Трудно е да се каже, че има сериозен негатив за ПП-ДБ, но безспорно има спад.

Любопитно е да отбележим и видима мобилизация при „Възраждане“ и БСП. При тях има феномен, при който немалка част от предишните гласуващи за тях казват, че ще ги подкрепят, но не е сигурно, че ще отидат до урните.

Не можем да кажем къде ще финишират на 9 юни „Има такъв народ“ (ИТН). Движат се в границата на тези 4% и шансът буквално е 50 на 50 дали ще влязат в следващия парламент“, поясни той.

По думите му има все повече хора, които са разочаровани от случващото се на политическата сцена у нас.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени