Connect with us

Импийчмънт

Историческият ход е в действие! Радев възложи на Главчев тежка задача: Давам ти 7 дни!

Published

on

Държавният глава Румен Радев прие кандидата за служебен министър-председател в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство.

„Няма да коментирам повече конституционните промени. Събитията от последните дни бяха показателни и разкриха тяхната несъстоятелност, в което се убедиха и авторите на тези промени“ – това бяха първите думи на Радев към Главчев, предаде Блиц. 

„Искам да споделя, че партиите, които не успяха да ни осигурят стабилно управление, постигнаха своята съкровена цел, да ограничат максимално президентската институция.

Благодаря на г-н Главчев, че се съгласи. Най-малкото да се нагърбиш с управлението в момент на политическа криза… съвсем не е достатъчно да си част от държавната администрация, да смениш своя офис с този на премиера. Трябва да имаш психологическа нагласа и готовност да се заемеш с тази задача“, продължи президентът.

„Страната се оказа на ръба на конституционна криза. Без да се създаде правителство няма как да преминем към избори, това означава да затънем във време на безвластие за неопределен период. 

Ще направя всичко възможно, за да не изпадне страната в тази ситуация. 

Благодаря на всички кандидат премиери, които се отзоваха на моята покана за разговор. Разбирам и уважавам мотивите от професионално и лично естествено, които те споделиха, за да аргументират своето нежелание или невъзможност да заемат този пост. 

Съжалявам за трудната ситуация, в която те бяха поставени, без изобщо да мислят за нея.

Искам да благодаря на Димитър Главчев, който единствен прие да се нагърби с тази високо отговорна мисия“, така Радев разкри как са протекли срещите на „Дондуков“ 2 от последните дни.

„Г-н Главчев определям ви за служебен министър-председател и ви възлагам да създадете кабинет. 

Въпреки, че няма определен срок, то считам, че този мандат трябва да бъде изпълнен до 7 дни. Ще ви очаквам най-късно следващата събота със състав на Министерски съвет (МС). Тогава ще поканя и парламентарните групи“, каза президентът и така нагърби Главчев с важна задача, която да изпълни за седмица.

„Искам да заявя, че тези промени бяха насочени да се елиминира влиянието на президентската институция върху съставянето на служебното правителство. 

Ще се съобразя, затова нито директно, нито косвено аз ще участват в съставянето на вашето правителство. Вие ще бъдете сам в изпълнението на тази отговорна задача. 

Ще очаквам кабинет максимално политически неутрален, който работи изцяло в интерес на българските граждани и на България. 

Чувате призивите да не се занимавате с нищо друго, освен с организирането на честни избори. Не забравяйте, че трябва да работите за решаването на проблемите на българските граждани“, заяви още президентът.

„Ако Гълъб Донев беше се занимавал само с организирането на изборите, Интерконекторът с Гърция нямаше да бъде завършен, а този със Сърбия нямаше да бъде започнат. Нямаше да сме получили единственото плащане по Плана за възстановяване.

Нямаше Европейската комисия (ЕК) да е вдигнала мониторинга за върховенство на закона и да се отпуши пътя към Шенген, нямаше да има медицински хеликоптери, Лукойл щеше още да е регистриран в чужбина.

Нямаше да има допълнително европейско плащане за охрана на границата. Не разбирам защо на редовните правителства не им върви с това“, каза още Радев. 

С това искам, връчвайки този мандат, да ви благодаря за това, че проявихте чувство за дълг да се заемете с тази важна за страната мисия“, подчерта президентът. 

„Благодаря ви, господин президент. С вас знаем, че това е трудно решение за двама ни.

Но каква беше алтернативата? Аз останах последен, който можеше да реализира процедурата в Конституцията. 

Алтернативата бе конституционна криза в държавата с неясни последици, които щяха да бъдат много зле.

Подхождам с отговорност към разписаното в Конституцията. Твърдо заявявам, че ще представя състав на правителство равно отдалечен от всички политически сили, експерти, неопетнени, некорумпирани с добро име в обществото.

Ще направя така, че да не се срамувате при подписване на указа за правителство“, заяви на свой ред Главчев. 

„Напълно съм наясно, че основната функция на служебния кабинет е организирането на избори, но и основната функция на правителството е и подобряване на живота на гражданите. Ще продължа да утвърждават евроатлантическия път на България“, каза още той. 

При съставянето на кабинет ще представя и кандидатите на политически сили, за да се убедят и те в това, което заявявам в момента. Изборът е тежък, но ще го изпълня отговорно“, каза още служебният премиер. 

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени