Connect with us

Парламент

Тагарев се оправда в НС: Скопие трябва да ни разреши

Published

on

За да инвестираме повече във възстановяването на паметници, ни е необходимо разрешение от страна на Република Северна Македония и работим именно в тази посока. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на днешния парламентарен контрол. Той отговори на въпрос на депутата от „Има такъв народ“ Станислав Богдански относно възстановяване и поддържане на българските военни гробища на територията на Република Северна Македония, както и какви са целите на министерството на отбраната за, тази година по този въпрос.

В последните няколко години диалогът с Република Северна Македония е силно затруднен, посочи Тагарев. Министърът обясни, че е издал заповед, с която е сформирана постоянно действаща междуведомствена работна група от Министерството на отбраната и Министерството на външните работи за координиране на политиката на двете ведомства по отношение на опазването на българското военноисторическо наследство в чужбина, с което опитите за получаване на разрешения по набелязаните приоритетни паметници и цели ще продължат, пише БТА.

Тази година ще се инвестират средства в размер на 200 000 лева за опазването на военните паметници и гробища, решиха в края на миналата година депутатите, когато гласуваха държавния бюджет. Създадена е организация за изпълнение на решението на Народното събрание с изразходване на дадената ни допълнителна сума, каза Тодор Тагарев.

Advertisement

Намерете ни във Facebook

Най-четени