Connect with us

Парламент

В НС ВРИ И КИПИ! Депутатите се изпокараха жестоко заради АЕЦ „Козлодуй”

Published

on

Ескалацията на напрежението между партньорите в управлението започна да блокира и работата в парламента. Формациите, подкрепящи правителството, се скараха за строежа на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй”. Причината за напрежението е компанията, която евентуално ще изпълни проекта, предава Блиц.

Интерес са заявили пет компании. Като преди дни стана ясно, че комисията, която е прегледала документите, е установила, че само „Hyundai” покрива напълно всички изисквания. Веднага заваляха критики срещу липсата на конкуренция. Министърът на енергетиката призна, че е съгласен със забележките.

В крайна сметка, работната група по проекта е предложила в преговорите да се включи още един от кандидатите – американската „Bechtel”.От ГЕРБ и ДПС обаче не са съгласни, тъй като по думите им не е ясно как е избрана точно тази компания.

Така се появиха два законопроекта – на ГЕРБ и ДПС, който „възлага” на министъра на енергетиката да организира преговори само с „Hyundai”, и на ПП-ДБ, които предлагат процедурата да продължи с „Hyundai” и с „Bechtel”.

От ГЕРБ предложиха точката да влезе за разглеждане още днес, но от ПП-ДБ гласуваха „въздържал се” и предложението не беше прието.

„В залата се случи нещо нечувано. Изявените евроатлантици провалят сделка с „Westinghouse” заради Свилен Спасов”, заяви съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

„Такива решения трябваше да се вземат от „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности”. И там протече този процес. Решението трябва да дойде оттам. Отново се опитват през НС да се диктуват решения на изпълнителната власт”, заяви Радослав Рибарски.

„В момента развитието на ядрената енергетика не е на дневен ред пред коалицията. Става въпрос за корупционна схема. Твърде яростна е ангажираността на ГЕРБ много спешно да се случи проектът. От друга страна, ПП-ДБ назовават конкретна фирма, отпаднала от конкурса”, заяви Цвета Рангелова от „Възраждане”.

Най-четени